2009. július 29., szerda

Nem csak a befőzés a tartósítás

Munkámból kifolyólag az elmúlt huszon...év megtanított arra, hogy egy kicsit több idő ráfordításával, a különböző alapanyagok előkészítésével olyan előnyre tehetek szert később, a rohanó, alig van időm napokon, hogy elfogulatlanul dícsérni fogom magam. A fagyasztási őrületem akkor kezdődött, amikor a fiaim kicsik voltak, és én bébi étel helyett főztem nekik. Tél végén nem sok zöldség van, ami egy 4 hónapos babának adható főzelék szoktatáshoz. A krumpli az alap, de kell hozzá más is. Cékla, répa, a karfiol még nem. Ekkor olvastam egy újságban, hogy a mirelit zöldségek sokkal egészségesebbek a gyerekeknek, mint az éppen kapható primőrök. Harminc évvel ezelőtt még nem sokszor estünk kísértésbe a primőröktől, de az, hogy a fagyasztott zöldség és gyümölcs akkor kerül a hűtőházakba, amikor annak szezonja van, ezért inkább tartalmazza az egészséges alkotóelemeket, mint az agyon permetezett primőr, számomra elfogadható érv volt. A konzerv is ide tartozik, de azt a tartósító szerek miatt nem nagyon kedveltem. Ma már a konzerv gyártása is lehet egészségesebb. Vagy csak lehetne? Nem tudom. Azóta is alig használok konzervet.A fagyasztóm nagysága időről-időre nőtt, de nekem most is kevés. Hús mindég van benne, összevágva aszerint, hogy mire akarom felhasználni. Tisztán, főzésre készen. Igen, nagy munka az előkészítése, de meghálálja magát! Zöldborsót nem teszek el, mert nagyon finomat lehet kapni, elfogadható áron, ebből teszek el 1-2 zacskóval. Sajnos a friss borsó tisztítás után csak a felét adja, de ilyen a fejteni való bab is. A tökről már írtam, hogy nem tudok olyan gusztosos, vastag csíkokat gyalulni, mint amilyet venni tudok. Ezen kívül sok mindent gyömöszölök a fagyasztóba. Most kezdem a petrezselyem zölddel. A petr. gyökéren most még sok a zöld, azt is elteszem, de már lehet kapni a piacon szép zöld csokrokat is. Kicsit drága még, de kezdetnek jó. Később többet veszek majd. Nagyon sokat teszek el, néha 30-40-50 cs.-ot is. Attól függ, mennyi van egy csokorba kötve. Régebben húsdarálón daráltam le a zöldeket és így tettem műanyag dobozokba. Ma már van egy konyhai kisgépem, ami összeaprítja a zöldet. Néhány éve azt is kitaláltam, hogy a megmaradt petr.zöld szárakat szintén el lehet tenni, és télen finom ízesítője lesz a leveseknek. A felső képen a letépkedett, maradék szárak láthatók. Nem fagynak össze a zacskóban.

Piros kaliforniai paprikát is teszek el. Ennek nincs szezonja, amikor olcsóbb lenne, de van akció és van értékcsökkent árú. Ennek semmi baja, csak ráncos, puha, kicsit fonnyadt, de megsütni tökéletes alapanyag. Eddig sokat kínlódtam az egészben sütött paprikával, a forgatással, de most kipróbáltam, milyen az, ha félbe vágom és úgy teszem kimagozva a tepsibe. Tökéletes! Szépen sül és nem kell félnem, hogy megégethet a forró sütő. / merthogy én nem veszem ki a tepsit, hanem benyúlkálok. / A héja könnyen lejön és a paprika húsa kevésbé sül meg, mintha egészben sütném, miközben fől a húsa. Szóval ezt apránként csinálom, amikor alkalmas paprikára találok. Körülbelüli mennyiséget teszek műa. dobozokba. Természetesen minden fel van címkézve.


Ez pedig egy olyan ötlet, amiben sokáig nem hittem. Én elég sok petrezselyem zöldet használok, ritkán szoktam kis mennyiséget összevágni. Most még is volt ilyen alkalom, és eszembe jutott, kipróbáltam. Nem rossz megoldás! Egy pohár és egy konyhai olló kell hozzá. A pohárban remekül össze lehet aprítani a petr.zöldet és a mentát is. Az a kevés mennyiség nem kenődik el a deszkán és nem kell még egy edény, amiben tárolom a felhasználásig. A friss fűszernövény keveréket is így vágtam össze, meg a bazsalikomot is. Mindenre jó, ha kicsi a mennyiség. Nálam a kis mennyiség az egy csokor petr.zöld. Nagyobb csomag, nagyobb pohár.

Ezek a magok pedig azért vannak itt, mert néhány éve olvastam arról, hogy a meggymagnak jótékony hatása is van. Utána nézhettem volna a google-ban, de nekem elég annyi is, hogy a tisztított / nem könnyű / magokat egy vászon zsákba kell tölteni és felmelegítve a fájó testrészre téve fájdalom csillapító hatást fejt ki. Tavaly sajnos megpenészedett, de az idén sikerült jól kiszárítani. Az biztos, hogy szükség lesz rá, de hogy hasznos lesz-e, az majd kiderül. Egy próbát megér, ha már itt vannak a magok.

Most van itt a főtt, csemege kukorica szezonja. Az idén már nem tettem el a kukorica bajuszt, de néhány éve még igen. Régen, szülés után muszáj volt laza fogyókúrát csinálnom, persze szigorúan csak a szoptatás után. A kukorica bajusz megszárítva, teának elkészítve fogyókúrás ital. Nem rossz ízű és a nyáron elég sokat össze lehet gyűjteni. Nekem még öt év múlva is volt belőle. / Kata érdeklődésére utána néztem és kiegészítést írtam a megjegyzésekhez /.
Bazsalikom leveleket összevágva, olajjal összekeverve kicsi dobozokban szoktam eltenni. Télen nem mindég van szép fűszernövény a boltokban. Más fűszernövényt én fagyasztani szoktam inkább, mint szárítani. Nagyobb leveleseket zsírpapír lapok közé fektetek és így teszem tálcára. Most a zsálya levelek vannak betéve, de ha megfagyott, azt is el kell rendeznem a végleges formájában. Tavaly ilyen módon sok lestyánt tettem el. Szinte minden levesbe jutott, amibe kellett.
Ha kiszedem, majd hozok fényképet, hogy milyen lett.

11 megjegyzés:

  1. Szia!
    Én is lefagyasztom a felesleget, meg ami nem áll el télire.
    MOndjuk nme minden bírja a fagyasztást, vagy csak egy bizonyos módon jó belőle az étel. Cukkinit például lereszelem és fasírt lesz majd belőle. Most nagyon sok terem belőle, ezen a nyáron, minek dobnám ki? Télen meg aranyat ér.
    Zöldbabot blansírozva. Írtam róla tavaly egy rövid posztot.
    A meggymagot mi is használjuk!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon hasznos tippek-köszi!!!
    Én is olyan "fagyasztós típus" vagyok:)))

    VálaszTörlés
  3. Találtam benne néhány új ötletet, köszi, hogy ilyen részletesen leírtál dolgokat.
    Pont akkor olvastam, mikor kaptunk egy csomó kukoricát. Leírnád, hogy kell a bajuszos teát elkészíteni?

    VálaszTörlés
  4. Kata, én ezt a teát kb. 30 éve ittam. Akkor még nem volt annyi ismertető, mint ma. Nekem, emlékeim szerint nem volt hashajtó hatása, csak fogyókúrához ajánlották. Mellette én egy 1200 cal. diétát is tartottam. Azt sem tudtam, hogy nagyon kiszárítva más hatása lehet. Persze akkor még a kukorica is más volt! Nem volt nagyon rossz íze, meg lehetett szokni.Amit itt olvashatsz, azt a google-ról írtam ki.

    Kukorica ,Tengeri, törökbúza
    A kukorica bajszát június-augusztusban gyûjtjük, még a beporzás elõtt. Különösen fontos, hogy a szárítás gyorsan történjen – meleg, naptól védett helyen, állandóan forgatva –, mert a lassú, elhúzódó szárítás alatt tönkre megy. A szárítástól függõen más-más betegségekre használhatjuk. Ha nem szárítjuk ki teljesen, vizelethajtó, zsírtalanító, ártalmatlan fogyasztó jelleget kap. Epehajtó, kõképzõdést megelõzõ tulajdonsága is ismert. Mivel jótékonyan hat a hasnyálmirigy mûködésére, enyhébb cukorbetegség esetén is fogyasztható.
    A kúraszerûen fogyasztott kukoricabajusz-tea húgyúti betegségekre, húgyhólyag-, húgycsõ-, prosztatagyulladásra alkalmazható. Ilyen esetben napi 3 csészényi teát kell fogyasztani, ami 30 gramm szárított vagy friss növénybõl és 3 csészényi vízbõl készül forrázással. A teljesen kiszárított növény hashajtóvá válik.

    VálaszTörlés
  5. Daisy, olyan régen volt?:) Köszi a választ!

    VálaszTörlés
  6. nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt sokat tanulok belőle .. csak bátran irjanak mindenről mindig mert mindig akadnak új olvasók akik örömmel tanulnak ... mint a jó papok . /holtig /én is egy 60éves elhagyott ffi vagyok akinek jól jön minden jótanács ...
    üdvözletem

    VálaszTörlés
  7. Névtelen írta...

    nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt sokat tanulok belőle .. csak bátran irjanak mindenről mindig mert mindig akadnak új olvasók akik örömmel tanulnak ... mint a jó papok . /holtig /én is egy 60éves elhagyott ffi vagyok akinek jól jön minden jótanács ...
    üdvözlettel csikós károly szabadkáról

    VálaszTörlés
  8. Kedves Károly!
    Üdvözlöm az olavasók között. Nagyon örülök, ha segítségéra lehettem valamelyik bejegyzésemmel és megkönnyítettem egy kicsit az otthoni munkáját.
    Nálam van ugyan sok furcsaság is, mert a saját kíváncsiságomat is ki kell elégítenem, de azért normális háztartást vezetek.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó kis írás, köszönöm az ötleteket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tetszett amiket itt olvastam. Éppen a bazsalikom eltevésére kerestem megoldást. Az olajos változatot nem kell hűtőben tárolni? Én idáig összevágtam apróra és úgy tettem fagyasztóba. A petrezselymet apróra vágva a jégkocka tartóban szoktam lefagyasztani, az éppen egy-egy adag, esetleg kettőt használok. Mikor megfagy átrakom egy dobozba és úgy tárolom a fagyasztóban.

      Törlés
  10. Az olajos bazsalikom egy ideig el van a hűtőben is, de hosszú távon jobb helye van a fagyasztóban. Nekem volt már üvegben is és kicsi műanyag dobozokban is. Az olaj hamar felenged és ki lehet szedni belőle szükség szerint, a többi mehet vissza a fagyóba.
    A jégkockás megoldás is jó, próbáltam én is, de macerásabb.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.