Nagy kedvencem a sütőben készíthető egy edényt felhasználó étel. Egytálétel. Kényelmes, egyszerű és finom. Attól is természetesen, amit beleteszünk, de attól is, hogy a sütőben sül össze. Kemencében lenne az igazi, de van képzelőerőnk.
Ez nem egy újdonság, nem is különlegesség. hasonlót főztem már máskor is, hiszen mindég hirdetem, a főzés egy nagyon szabad, kreatív tevékenység. Nálam pedig gyakran hangulatfüggő a végeredmény tekintetében.
Most eredetileg egyszerűen csak székelykáposztát akartam főzni, de nem volt kedvem a kuktát elővenni. Én nem a pörköltalapú káposztát szoktam csinálni, hanem a kuktában rétegezve lerakok mindent, vizet öntök rá és zutty! Ez a változat nem olyan zsíros, mint a hagyományos fajta, de én így főzöm harminc éve.
Most is ez volt a terv, de a kukta helyett a vaslábast vettem elő, hogy megpirítsam az oldalast.
Innentől kezdve változott a menete.
- zsíron--igen,zsíron--megpirítottam a feldarabolt húst / azt a részét szeretem ilyenkor, amelyik a porcos vége, nem a nagy csontos darabot /
- egy fej összevágott hagymát tettem hozzá és tovább pároltam
- 2 gerezd fokhagymát reszeltem bele
- megszórtam egy négyborsos-mustáros fűszerkeverékkel, ami picit csípős is, de még só kellett rá így is / nem szeretem a sós , pácnak való keverékeket, de a fűszerkeverékeket, igen /
- Dalmát fűszerkeveréket tettem rá / rozmaring, oregánó, majoranna, kakukkfű, petr.zöld és bazsalikom
- a kimosott savanyúkáposztát egy kicsit összevágtam / jobban szeretem, ha evés közben nem kell küzdeni a káposzta szálakkal /
- beletettem a megmosott gerslit
- a fagyasztóban mindég van félig főzött bab és csicseriborsó, ezért innen vettem ki a babot és ezt tettem hozzá
- felöntöttem vízzel
- 3 db babérlevelet tettem bele
Addig rá sem néztem / elvonultam olvasni :) / Na, ezért szeretem ezt a fajta főzést!
Az illata jelezte, hogy sürgősen meg kell nézni. A víz mind elfőtt róla, ezért ezt pótoltam és visszadugtam még egy fél órára.
A gerslinek köszönhetően jól besűrűsödött, de tulajdonképpen ez volt a cél.
Nagy adag tejföl a tetejére, házi kenyér vagy jó féle bolti és egy pohár bor. Hát, nem diétás az igaz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.