2009. július 8., szerda

Lila spárga, lila krumpli mellé lila babIlyen volt és főzés után

ilyen lett
Ismeritek azt a mondást, hogy a kék szilva, amikor még nem érett, azért sárga, mert még zöld. Ez jutott eszembe, amikor megláttam ennek a babnak a fényképét a magos zacskón még tavasszal. Nincs kertem, csak vödör és cserép, de én ki akartam próbálni. Ha lenne kertem, csak ilyen babot ültetnék, meg " francia" babot / zöld színű / . A tasakban csávázott magok voltak, ami ugye, azt jelenti, hogy ahány mag, annyi növény. Ki is bújt szépen mindegyik, de nem fértek el, ezért sajnos ritkítani kellett őket. Akkor is sajnáltam, de most, amikor megkóstoltuk, majdnem elsírtam magam. Én ilyet még nem ettem! Nem tudom, hogy nyersen lehet-e enni--régi tanulmányaimból úgy emlékszem, hogy a zöldbab nyersen nem fogyasztható. Mindenképpen meg akartam főzni, de az jutott eszembe, hogy csak sima vízben fogom megfőzni, hogy tudjam, milyen ízű? Nem kellett sokáig főzni és nagyon kellemes, friss ízű és meglepően édeskés volt. Szóval, volt saját íze a babnak! Nekem nagy élmény volt. Gyorsan elosztottam és minden Fiúnak adtam belőle, hogy senki ne maradjon ki ebből a gasztro élményből. Nem hiába mondják, hogy jó minőségű alapanyagokból nagyon egyszerűen lehet készíteni nagyon jó ízű ételeket. A zöld zöldbabról már írtam, most írhatnék hasonlót erről is. Keresem, de nem is hallottak róla. Ha valaki tudja, hol lehet kapni, kérem szóljon. Amit még le tudok szedni, azt is csak így fogjuk megenni, vagy talán salátába keverem. Egyébként nagyon jól terem, sok van rajta, csak amit egyszerre le tudok szedni, az nem sok.

5 megjegyzés:

 1. A budapesti Hunyadi téri piacon tavaly volt. Idén is lehet, csak már hetek óta nem jutottam ki szombaton a piacra. (Van egy bácsi, aki mindig valami különlegességet árul. Nála lehetett lila babot várásolni:)

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm, ez már bíztató a jövőre nézve. Ha megkóstolnák az emberek, mielőtt agyon fűszereznék, talán nagyobb sikere lenne.

  VálaszTörlés
 3. Én most vetettem. Évek óta esszük.

  VálaszTörlés
 4. Akkor te a kevés szerencsések közé tartozol. Nekem marad a vödörbe ültetés.

  VálaszTörlés
 5. Szlovákiában minden Kaufland áruházban kapható tavasszal tasakos vetőmagként.

  VálaszTörlés