2010. május 27., csütörtök

Csalánleves

Nem ez az első találkozásom a csalánnal. Már óvodás koromban többször kerültem testi közelségbe ezzel az aprószőrös növénnyel. Tudom, csak védekezik velük, de hosszú ideig tartó fájó emléket hagy magáról. Később, iskolás koromban a huncut fiúk előszeretettel lökték a lányokat a csóványosba. Abban az időben nem volt divat a nadrág a kislányoknak. Rövid szoknya és térdzokni. El lehet képzelni az utóhatásokat.

Ezért aztán különösen mély nyomot hagyott bennem az első gasztronómiai élmény a csalánnal kapcsolatban. Megint az Apukámnak kellene köszönetet mondanom, hogy megismertetett olyan ízekkel, amelyekkel más környezetben nem hiszem, hogy találkoztam volna. Csodabogár volt az apukám akkor, és kicsit az vagyok én is ma. Igyekeztem minden külső nyomás ellenére megismertetni a fiaimmal sok mindent, amit én is otthonról hoztam.
  • Ismeritek a papsajtot? Ettetek már? Sajnos az utóbbi néhány évben egyszerűen eltűnt, de még a gyerekeimet megismertettem vele. Szerették.
  • A madárcseresznye? Hatalmas fák vannak még mindig a városokban, de régóta nem látok senkit, aki meg merné enni a pici barnás bogyókat.
  • Vadsóska. Sajnos gyerekkoromban főleg a temető oldalban nőtt, ezért ott a sírok között hasalva ettük a vadsóskát. Falusi lány voltam, ott senki nem botránkozott meg ezen.

Szedtem egy adag csalánt. Nagyra nőttek a sok esőben, de nem voltak öregek a szárak. Ennek ellenére csak a fölső pici ill. az alatta levő két nagyobb levelet szedtem csak le. Volt miből válogatni! Nem tudom mennyi lehetett, mert frissen nem mértem le, de 30 dkg biztos volt. Hasonlítani lehetne az ugyanennyi spenóthoz pl. Amikor blansírozás után jól kicsavartam és lemértem, akkor volt 7 dkg.
  • 7 dkg blansírozott csalán összevágva
  • 1 fej hagyma összevágva
  • 2 duci ger. fokhagyma összevágva
  • 2 közepes burgonya felkockázva
  • 1/4 reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • 2 dl tej
  • 2 szelet fehérkenyér belseje
  • 2-3 ek tejföl
  • olaj+ vaj
Az olaj és vaj keverékén megpároltam a hagymát, fokhagymát, hozzáadtam a burgonyát és tovább pirítottam egy kicsit. Ezután a csalán is belekerült. Felöntöttem vízzel és sóztam, borsoztam, puhára főztem. ----Botmixerrel pürésítettem, ezután beletettem a tejbe áztatott kenyérbelet a tejjel együtt és ismét összeturmixoltam. Hígítottam a kellő állagra, belereszeltem a szerecsendiót, hozzáadtam a tejfölt, ismét sóztam és egyet forraltam rajta. --------A képen azért olyan habos, mert a botturmix így felhabosította. Szinte harapható volt a habja. Jól nézett ki. Pirított kenyérkocka kell hozzá, de egy recept szerint buggyantott tojást is tehetünk bele.

3 megjegyzés:

  1. Én nemrégen csalánfőzeléket készítettem. Tudnom KELLETT milyen.

    Úgy csináltam mint a spenótot.Tejbe áztatott zsemlével és jó fokhagymás tejszínes rántással, szerecsendióval. A gyerekeim is csak úgy ették!

    Holnap megint szedek zsenge csalánt mert megihlettél.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Csalánt még nem ettem, de a papsajtot imádtam. Rég láttam én is.

    VálaszTörlés
  3. A csalánfőzelék is finom, bár én nem zsömlével készítem a spenótot, de ettem már olyat és az is finom volt.

    Vali, ha találsz papsajtot fényképezd le az utókornak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.