- 1,5-2 kg káposzta
- 25-30 dkg rizs
- 1 nagy pohár tejföl
- 2 hagyma
- 1-1 mk. őrölt kömény, majoránna, bors
- só
- 2 tk. őrölt pirospaprika
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 1 kis fehérpaprika / ha van/
Közben a káposztát csíkokra vágjuk. Nem kell nagyon vékonyra vágni. Beletesszük a pörkölt alapba, jól összeforgatjuk és a tejföl felét is hozzáadjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen elérje a káposztát. Fölforraljuk, átkeverjük és lángelosztó vason, kis lángon megfőzzük. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Addigra a káposzta már biztosan jó lesz és valószínűleg a víz is elfől. Ha kemény még a rizs, akor teszünk hozzá egy kis vizet.
Nem lesz olyan száraz, mint a rizseshús szokott lenni ill. nem olyan, mint a pergősre főzött rizs, amikor éppen annyi vizet öntünk alá, amennyit felvesz. A tejföltől egy kicsit " mancsos" lesz. Ma már tudom, hogy az igazi rizottó is ilyen " mancsos". Én szeretem a kerek szemű rizst, ez sosem olyan száraz, mint a hosszó szemű fajták. Sajnos egyre többször hiánycikk.
Hús nélküli, akár böjtös étel is lehet, de néha jól esik hétköznap is, ha nincs hús az ebédben. Lehet, hogy első olvasatra olyan mumus, mint a rizseshús. Tudom, hogy sokan félnek tőle, de ezt muszáj gyakorolni és kitapasztalni, hogy milyen a rizs és melyik ételben, hogyan viselkedik. Kár lenne kihagyni a finom ételeket az első ijedelem miatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.