2010. február 26., péntek

Ricset avagy a sólet kistestvére



Nem szeretnék elmélkedést folytatni a sóletről, mert nálam jobban értők- és ismerők már megtették, azokat a bejegyzéseket érdemes elolvasni, ha valakit érdekel az eredete. Annyit azért elmondok, hogy a sólet és a ricset között az a különbség, hogy a sóletbe teszünk gerslit és ettől ez az étel más nevet kap. Az én ismeretségem ezzel az étellel egy régi szakácskönyv kapcsán kezdődött. Azóta talán évente egyszer készítem, de nem alkalomhoz kötve, hanem akkor, amikor eszembe jut. Egy-két kiadós evés után nyugodtan kivárjuk a következő évet. Nem gondolnám, hogy ez az elkészítési mód az eredeti, de talán hasonlít hozzá, amennyiben a régebbi szakácskönyvek ezt fontosnak tartották.

Most nem készítettem nagy mennyiséget, de még így is jutott mindenkinek bőségesen.


  • 30 dkg tarkabab

  • 5 dkg árpagyöngy

  • 2 fej hagyma

  • 2 ek libazsír

  • 2 kk őrölt pirospaprika

  • 1 ek sós darált paprika

  • 2 ger. fokhagyma

  • 3-4 ek liszt

  • 1 db füstölt pulykacomb

  • 1 kisebb füstölt csülök

  • 7 db tojás

Azzal kezdem, hogy egy elég nagy lábasban, amit a sütőbe is be lehet tenni megolvasztom a libazsírt és megpárolom benne a két fej apróra vágott hagymát. Ráteszem a sós paprikát és az összetört fokhagymát is. Most kerül bele a liszt, amit jól elkeverek. Rászórom az őrölt paprikát és felengedem vízzel. Összekeverem, beleteszem az áztatott babot és a gerslit. A nagyobb darabokra vágott, előfőzött húsokat is hozzá teszem és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Felforralom és ezután beteszem a sütőbe.


170 fokon sütöm két óra hosszat. Ezután kiveszem, megkeverem és beleteszem a tojásokat. Ha nagyon elfőlte volna a levét, akkor most pótolom. Visszateszem a sütőbe és 160 fokon még egy órát sütöm.


A sólet olyan sűrű legyen, mint egy nem túl híg főzelék. Tehát, ne álljon meg benne a kanál.


A főzési idő függ a bab mennyiségétől, de szerintem nem kell 4-5 óra hosszáig főzni.

2 megjegyzés:

  1. Az ételek sokféleségénél csak a nevük változatosabb :-)
    Én a sóletet is gerslivel ismerem, viszont a bécsi ricsetet zöldborsóval ismerem, nem babbal.
    Jó, hogy eszembe juttattad, már rég körbefényképeztem, fel kéne tenni a blogra ;-)

    VálaszTörlés
  2. Gerslivel vagy anélkül - mindenképpen finom, ideje lenne már valami hasonlót készítenem magunknak is!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.