A tapenade tulajdonképpen olajbogyókrém vagy
pástétom.
Olívabogyóból készül kapribogyó és olívaolaj
felhasználásával.
A dél-francia provance-i tapeno szó kapribogyót jelent.
Több száz éve készítik már a franciák, és a világon mindenfelé kezd elterjedni.
Marseille-i kaviárnak is hívják, Franciaországban készen is sok helyen kapható,
de legjobbak a piaci olívás standokon árusítottak.
Nem kell hozzá más, mint olívabogyó, olívaolaj és némi
kapribogyó.
Összemixeljük, és már kész is a tapenade.
TAPENDE VÁLTOZATOK
Az alap natúr tapenade-ot sokféle egyéb ízesítővel fel
lehet turbózni.
A legáltalánosabb a fokhagyma és a szardella, valamint
a citromlé.
Találni recepteket, melyek aszalt füge, brandy, mustár,
szárított paradicsom, ringli vagy ajóka, zöldfűszerek adagolásával érnek el
különleges ízhatást.
MIRE HASZNÁLJUK?
Pirítósra isteni, de tehetjük szendvicsbe,
előételként pita kenyérre kenhetjük.
Meleg ételekhez, omlettbe töltve, főtt tojásra egyszerűen
rápöttyintve.
Ehetjük tésztával, de tehetjük pizzára, csirke- vagy nyúlhús
mellé.
--- egy késes aprítógép jó szolgálatot tehet az ilyen konyhai tevékenységeknél. Nekem kb. 10 éve van. Akkor szükségből kellett, még nem is tudtam, milyen nélkülözhetetlen lesz később. Ma már nem tudnám elképzelni a napjaimat nélküle. Nem nagy befektetés, sok típusból lehet választani, érdemes beszerezni egyet.
Ez a recept már évek óta elfekvőben van nálam. Érdekesnek találtam, de mégsem került rá sor, hogy el is készítsem, pedig az összetevői szinte állandó alapanyagok a konyhámban.
Gastronomica blog -- Trendo.
Most megkerestem, de látom, hogy néhány éve már nem írja a blogot.
Ha jól emlékszem, annak idején az Erdélyi konyha című gasztro újságot szerkesztő lányok csapatához tartozott egy-egy szórakoztató írásával.
A hozzávalók aránya természetesen szabadon változtatható, ízlés szerint. Nekem így jó volt az összeállítás. A mennyiségeket én egyből dupláztam. Nem bántam meg!
- 25 dkg aszalt füge ---ha puha, akkor nem kell csinálni vele semmit---ha kissé szikkadt, akkor, mint én is, egy kevés vízzel a mikróban fél perc alatt felmelegítettem, hogy megpuhuljon, azután leszűrtem róla a vizet
- 15 dkg fekete olajbogyó
- 2 evőkanál kapribogyó
- 2 maréknyi dió megpirítva
- 2 ek balzsamecet
- kb. 1/2 dl olívaolaj
- frissen őrölt bors
- 2 db kb. 15 - 20 cm-es friss rozmaring ág / nem lesz sok ekkora mennyiséghez /
Az íze egy kissé édeskés a fügétől, de szerintem ezen a só nem segített volna.
A pirított rozskenyér jól illett hozzá. A camambert sajtot egy kicsit megmelegítettem a mikróban és így kentem a kenyérre.
Állítólag akár két hétig is eláll a hűtőben, de nem valószínű, hogy le tudom tesztelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.