Nem is gondoltam volna, hogy a lencse ilyen ideális alapanyag a különböző ízű ételek megalkotásához. Egyszerű barna lencse, de bármilyen ízvilág kihozható belőle.
Nálam a hagyományos főzelék félék is rendszeresen asztalra kerültek, ezért nem volt kérdés, hogy ezeket az újra gondolt változatokat is ki fogom próbálni.
Eddig mindegyik ízlett és választani sem tudnék, melyik a jobb?
Ezen a képen bizony a lencsefőzelék hozzávalói láthatók. A főzelék alapja egyszerűbb, a tök és a datolya a kiegészítői.
Eredetileg 30 dkg lencsére van írva. Én fél kilóból készítettem.
- Kezdése a szokásos, hiszen gyakran kezdi Feri azzal az alappal, hogy vaj és olívaolaj keverékén apróra vágott hagymát fonnyaszt.
- Nekem most 1 közepes fej hagyma volt / eredetileg póréhagyma fehér része / és 4 kicsi gerezd fokhagyma
- 1 kisebb és lapos evőkanál Hot Madras currypor
- 1 kisebb és laposabb evőkanál Mild Madras currypor
- 1 kisebb és laposabb evőkanál kurkuma por
- Beleöntöttem az átmosott lencsét -- sosem áztatom!!!
- Felöntöttem vízzel és alaplé híján elmorzsoltam bele egy --- nem, nem könycseppet --- leveskockát.
- 2 dl kókusztejet öntöttem bele
- Só, bors és puhára főztem / kb. 30 - 40 perc /
Amikor megpuhult, akkor egy botmixerrel egy részét pürésítettem. Ez sűrítette a főzeléket, így nem kell bele sem liszt, sem keményítő.
- 1 db-- jó nagy -- narancs héját reszeltem bele és a fél narancs levét belecsavartam. Ezzel alaposan összeforgattam és 1 - 2 percig főztem.
Közben a sütőtököt kb. 2 cm-es kockákra vágtam és a datolyát is összevágtam.
Tetszés szerinti a mennyiség, nekem is több volt, mint a receptben megadott, de én nagyobb adagot is készítettem.
- Eredetileg 30 dkg sütőtök és 8 - 10 dkg datolya.
Vajon pároltam. Pontosabban, igyekeztem pirítani inkább. Nem kell sok idő, mert akkor nagyon megpuhul, maradjon egy kicsit ress. A recept szerint kb. 5-6 perc.
- A tök kockákat és a datolyát együtt pirítottam és a narancs másik felének levét is rácsavartam.
Természetesen kissé édeskés az alapíze, de a csilitől kellemesen pikáns csípős és a petr.zöldtől friss.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.