2010. január 20., szerda

Csicseriborsó krém kenyérre


Az eredeti receptet a TV Paprika egyik műsorából írtam le, de amikor el akartam készíteni, kiderült, hogy a legfontosabb alapanyag nincs kéznél. Ez ugyanis egy babkrém volt, nekem pedig nem volt babkonzervem itthon. A fagyasztóban is szokott lenni előfőzött bab vagy főtt csicseriborsó, de most az sem volt. Száraz babom van több fajta is, de akkor csak másnap este készíthettem volna el, ezt pedig nem akartam. Körülnéztem a spájzomban és találtam csicseriborsó konzervet. Azt ugyan nem tudtam meg, hogy milyen ízű lehetett a babkrém, de azt igen, hogy lehet-e helyettesíteni a babot.
  • 1 ü. csicseriborsó konzerv
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 10 dkg bacon
  • olaj
  • bors
  • sok friss rozmaring
  • húsleves vagy zöldséglé
  • 1/2 dl fehérbor
  • a bab mellé kakukkfű

A szalonnát és a hagymát összevágom és az olajon megpárolom. Sózom, borsozom, fűszerezem és hozzáöntöm a borsót is. Ráöntöm a fehérbort és kiforralom, ezután a levessel higítom egy kicsit. Késes robotgépben pürésítettem, de lehet turmixolni is. Keverés közben olívaolajat öntöttem hozzá. Ha nagyon sűrű lenne, akkor lehet húslevessel is higítani egy kicsit, de ne legyen nagyon híg, mert már nem fog sűrűsödni és akkor nem lehet kenyérre kenni.

A bab talán sűrűbb pépet ad, a borsó konzerv nem volt annyira tapadós. A rozmaring nyugodtan kiérződhet a krém ízén, de aki nem szereti, tegyen kevesebbet bele. A szalonna sós, ezért a sózásnál kóstolgassunk. A fokhagyma csak dekoráció a képen, nem volt a receptben.

3 megjegyzés:

  1. Igen!!! Ilyet ettünk, nagyon finom!!

    VálaszTörlés
  2. De jó hogy hoztad ezt a recit!most a kenőkékre vagyunk "rákattanva"

    VálaszTörlés
  3. Jaj ez jó. Esti kenőkének. Mostanában a húst valahogy nem kívánjuk.

    VálaszTörlés