2010. május 16., vasárnap

Marokkói lencseleves

Sosem jártam külföldön, kivéve a hajdani szocialista érát, amikor Csehszlovákia és az NDK elérhető volt. Talán előző életemben volt közöm a keleti kúltúrához, mert azok az ízek, amelyek Indiát és Marokkót jellemzik, egészen közel állnak hozzám. A " magyar" köménymagot mindég utáltam, de ma inkáb azt mondanám, hogy az egész szemeket, nem az ízét. A római kömény ízét viszont kifejezetten kedvelem. A múltkori levesben is volt és a mostaninak ez adja a jellegzetes ízét. Sűrű leves, tele zöldséggel, de rántás és habarás nélkül, ezért mégsem kellemetlenül telít.





Volt egy zacskó zöld lencsém és kerestem hozzá egy receptet. Hol máshol, mint a net-en. Egy receptgyűjtő oldalon találtam egy nekem tetszőt. Ez lett belőle.


  • 25 dkg zöld lencse

  • 2 közepes krumpli

  • 2 közepes répa

  • 1 nagy fej hagyma

  • 2 ger. fokhagyma

  • 10 dkg csicseriborsó

  • 1 dob. konzerv koktélparadicsom

  • 1 kk. rómaikömény

  • 1 kk. koriandermag

  • 1 kk. kurkuma


  • bors

  • apróra vágott korianderzöld

  • olaj


  1. Az összevágott hagymát és fokhagymát az olajon megpároltam. Sóztam, hogy könnyebben puhuljon a hagyma.

  2. Hozzáadtam a fűszereket és egy kicsit összepirítottam. Az egész fűszermagokat darálóban porrá őröltem és ezt használtam. Aromásabb, mint a por alakban kapható.

  3. Felöntöttem forró vízzel és beletettem az apróra vágott répát. Félpuhára főztem.

  4. A következő a burgonya volt, szintén kicsi kockákra vágva.

  5. Ezután a jól átmosott lencse következett a főtt csicseriborsóval együtt. A lencsének 15 perc kellett és így egyszerre főltek meg.

  6. Utoljára a konzerv paradicsom következett leszűrve, a leve nélkül. Nekem koktélparadicsom volt itthon, de az egyszerű nyers paradicsom is jó a leve és a magja nélkül.

  7. Vízzel higítottam a megfelelő mennyiségre és összeforraltam. Összességében nekem egy sűrű, egytálételnek is beillő állagú leves lett, de így is nagyon ízlett és nem volt nehéz étel.

Vágott korianderzöld helyett sajnos csak petr.zöldet tudtam tenne bele, de nem nagyon sajnáltam, mert a boltban kapható cserepes korianderzöldnek semmilyen íze nincs. Olyan, mintha füvet rágcsálnék. Azt hiszem sokan meglepődnének, ha valódi korianderzöld kerülne az ételeikbe.



A recept azt írta, hogy tálalásnál citrommal locsoljuk meg, de mi nem tettünk rá és nekünk így is nagyon ízlett. A reszelt sajtos krutont pedig eleve elvetettem. Egytálételként biztosan jól jött volna, de mi levesként ettük, és ehhez nem hiányzott.

2 megjegyzés:

  1. Hmm... és még koriander is van a kertben, ha ugyan még bele nem fulladt a rengeteg vízbe :) Ilyen szutyok időben pont az efféle ételekre vágyom, úgyhogy mentettem a kipróbálandó receptek közé.

    VálaszTörlés
  2. A te koriandered biztosan finom ízű és ahogy megismertelek a receptjeiden keresztül, már látom a te változatodat. Szeretek én is nálad kutakodni.

    VálaszTörlés