2010. június 16., szerda

Zöldségleves árpagyönggyel és csicseriborsóval

Megkedveltem a sűrű zöldséges leveseket amióta szívesen eszem az árpagyöngyöt. Harminc év kellett hozzá, hogy túl tegyem magam a régi korok ismert eddmegfiammertnincsmás időszakán. Bezzeg a mai gyerekeknek már hiába mondanánk ilyet, nem értenék, hogy miről beszélünk, amikor tömve van a hűtőszekrény és különben is szinte mindegyik ismer egy pizzériát. Nem bánom, hogy találkoztam néhány akkor még nem szeretem étellel is, mert mára már újból van kedvem összebarátkozni velük. Amit én eszek, azt eszi a családom is és így egy generáció ismét lehetőséget kap, hogy felismerje, van élet a pizzán innem és a gyorskaján túl is. Remélem!
Ennek a levesnek az ötlete most Dulminától származik, de én bulgur helyett az árpagyöngyre gondoltam, mint levesbetét.

  • olajon megpároltam egy fej összevágott hagymát két ger. fokhagymával, sóval
  • összevágott petrezselyem gyökeret és répát tettem rá, tovább pároltam
  • zellerszárat megpucoltam és összevágtam, hozzáadtam a többihez
  • felöntöttem forró vízzel
  • két ágacska lestyánt tettem bele a fagyasztóból
  • zellerlevelet a fagyasztóból
  • petr.zöld szárakat a fagyasztóból
  • paprikacsutkát / az utolsó volt a fagyasztóból /
  • egy ágacska kakukkfű a fagyasztóból
  • egy ágacska borsikafű a fagyasztóból
  • bors
  • két marék megmosott árpagyöngyöt adtam hozzá

Ezután elkezdtem főzni a levest addig, amíg az árpagyöngy meg nem puhult. Sosem lesz teljesen puha, kicsit pattanós, de én ezt szeretem benne. Beletettem a kockákra vágott újkrumplit is.

  • mielőtt készen lenne, hozzáadtam a főtt csicseriborsót is szintén a fagyasztóból.



Nekem ez most annyira sűrű lett, hogy én két napig csak egytálételként ettem, de nem is kívántam mást. A lestyántól különleges íze lett, aki nem ismeri, óvatosan bánjon vele.

  • A hozzávalók mennyisége tetszőleges, ki, melyik zöldséget szereti jobban, azt teszi bele.

2 megjegyzés:

  1. Lenne egy kérdésem,ha megengeded:)!A főtt csicseriborsót a fagyasztoból vetted elő,ez felkeltette az érdeklődésemet!Saját termés,talán?Ebben az évben vetettem elöször csicserit,és semmi tapasztalatom nincs,a betakarítást illetően.Amennyiben saját termés,akkor visszajövök tovább kíváncsiskodni!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nekem nincs lehetőségem ültetni. Venni szoktam szárítottat, megfőzöm, bezacskózom kiadagolva és így használom.
    Olcsóbb és jobb is, mint a konzerv és ugyanúgy kéznél van, ha kell.
    A főzőlevét szintén lefagyasztom és leveshez használom el.
    Megfőzni fűszeres vízben szoktam, nemcsak sósban.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.