2009. április 22., szerda

Ebből / is / főzök


Szeretem a chilpaprikát. Amióta megismertem, azóta sokat használom. Több, mint egy évvel ezelőtt vettem két db rücskös, narancs színű, majdnem gömbölyű paprikát. Habanero, azóta kiderült. Olyan erős, hogy még most is van belőle bőven a fagyasztóban.



Csalán és csorbóka. Gyermekláncfű néven biztosan ismertebb. Nem bio, de az udvarunkban szedtem. Van tyúkhúr és salátaboglárka is.
A körömvirág szirmait margarinba keverve kentem a gyerekeim kenyerére. Szemük se rebbent.....







Csíra minden mennyiségben! Kicsi az edény, ezért próbálkozom mindenféle trükkel, de nem tudok eleget hajtatni. A téli paradicsomnál ez biztosan egészségesebb!





Sült padlizsán télire. Sajnos keveset tettem el, mert hamar elfogyott. Padlizsán muszaka és pestos saláta készült belőle, de finom a szendvicsbe is majonézzel és egy levél zöldsalátával. Télen és tavasszal jobban szeretem a jégsalátát.




Ezt is én készítettem. Sokkal finomabb, mint bármelyik bolti vagy piaci. Sokáig azt hittem, ilyet csak disznó vágáskor lehet csinálni. Egyetlen akadály, hogy az alapanyag nem mindenhol elérhető. Persze az érzés, a hangulat semmivel nem pótolható.




Nem akarok minden alapanyagról képet betenni, csak szerettem volna megmutatni, hogy a tökfőzeléken túl is van választási lehetőség. Nálunk a tökfőzelék sem utálatos étel. A szalonna pedig nem egészségtelen, ha nem este 9-kor kezdjük enni és nem mindég ez a reggeli vagy vacsora. Csalánt enni pedig nem egy különös kaszthoz való tartozást jelent. Van helyette spenót, mángold, sóska vagy egyszerűen bármiféle főzelékféle.
Nekem az Apukám csinált először csalánfőzeléket. Azt hiszem, akkor nem ettem meg, de ez is elég volt arra, hogy emlékezzek rá, hogy ehető. A gyerekeim megeszik. Nem főzeléknek, de pl. csalános, túrós töltelékkel töltött rétesnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése