2009. május 27., szerda

Csirke máj-zsír


Lehet,hogy a kép nem a legjobb arra, hogy felkeltse az érdeklődést, de ezt nehéz lenne mutatósabban fényképezni. Persze itt kizárólag rólam van szó, nem a profi ételfotósokról.
Szeretjük a kenőkéket! Ezt a kifejezést Polcz Alaine használta egyik könyvében, amiben segítséget akart adni a háziasszonyoknak az egyszerű, de változatos ételkészítéshez.
"Kedves főző-főzőcskéző barátaim! Kenőkét százfélét lehet készíteni. A lényeg, hogy mi van kéznél, és mi a család ízlése. Persze, azt készítjük gyakrabban, amit a család szeret- de ne állandóan, mert akkor megunja. Mert " ilyen az ember".............
Visszatérve a kenőkékhez: olcsó,kiadós reggeli, uzsonna, tízórai és vendéglátásra is jó.............
A kenőke mint vendéglátó étel lehet luxus és lehet takarékos, lehet reform és lehet "klasszikus", azaz pástétom és egyebek. "
A mi kenőkénk most az egyszerű, de annál finomabb jelzőt kapja. Nem gondolom, hogy olyasmit írnék le, amit még senki nem hallott, de lehet, hogy elfelejtette, milyen finom, és persze egészen másként készíti.
Amikor ilyen van itthon, nem kell vennem felvágottat, úgy sem eszi senki. Sokáig eláll.

  • 1 kg csirkemáj, de néhány szép db.-ot ki szoktam venni belőle/ valamire mindég jó /
  • ízlés szerint vöröshagyma / nálam 4-5 db. nagy hagyma/ szálasra vágva
  • kb. 50-60 dkg zsír + 1/2 dl olaj
  • fűszerek ízlés szerint / vegeta, majoranna, borsikafű, bors, kömény/
  • fokhagyma ízlés szerint és só
A szálasra vágott hagymát az olajos zsíron / az olajat azért teszem bele, hogy ne engedje teljesen megdermedni a zsírt/ először erős tűzön, később gyengébben megdinsztelem. Én kicsit le szoktam pirítani. Beleteszem a fűszereket, a fokhagymát is , reszelve és a vegetát ill. aki nem használja, az a sót. A sótól könnyebben megpuhul, ill. szétfől a hagyma. A hagyma levet enged, ettől vizes lesz egy kicsit a zsír, ezt el kell főzni, de a fűszerek ne égjenek meg.
Közben a megtisztított májat egy késsel durvára elkaparom. Beleteszem a zsírba és egy kicsit sütöm, ha már elfőtte a levet, amit eresztett.
Amíg hűl, néhányszor megkeverem, hogy a máj ne rakódjon le a zsír aljára. Ha sok a hagyma, akkor egy kicsit édeskés lesz. Nekünk így ízlik legjobban. Egyébként is nagyon sok hagymát eszünk. Szendvicsbe zöldséggel szinte megunhatatlan. Pirítóssal reggelire, hmmmm.

Saláta sült csirkemájjal

Az ellopott csirkemájból másnap egy saláta vacsorát készítettem. A zsír még sem való esti étkezésre. Nekünk nem szabad, mert hízunk tőle.
A csirkemájat olívaolaj és vaj keverékén sütöttem meg. Fokhagymát, borsot , kevés őrölt köményt és majorannát tettem rá. Közepesen erős lángon sütöttem. Inkább süljön, mint főljön, mert így lesz sült és még is puha. Só helyett, most is egy kis vegetát tettem rá. Kb. 10 perc alatt készen is van, de közben meg kell fordítani.
A hiedelmekkel ellentétben a csirkemájat szabad sózni sütés közben. Nem lesz kemény, mint a sertés máj.

Kaptam rengeteg tépősalátát. Ebből készült a saláta. Összetéptem jó sokat és öntöttem rá olívaolajat, balzsam ecetet és egy kis light majonézt. A tetejére tettem a szeletekre vágott cs.májat, a fokhagyma szeleteket és megöntöztem a máj levével. Paradicsomot is ettünk hozzá. Kenyeret viszont, nem! A sok salátától jobban elteltünk, mint ahogy gonoltam.

Nagyon finom volt! Sajnos pulykamájból nem lesz ilyen omlós, de azt is szeretjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése