2010. augusztus 4., szerda

Szeretitek? vagy nekem is titkolnom kellene?

Nem vagyok gasztro-sznob. Néha talán elhajlanék afelé, de eddig még mindég sikerült visszarángatni magam. Az olyan ételek elkészítése, mint a csirkenyak leves, a csirkeláb pörkölt, a zúzapörkölt vagy a nagy kedvencem, a rántott csirkefar két lábbal a földön tartanak. Lehet, hogy nem divat erről beszélni a nemzetközi gasztronómia favorizálása mellett, de éppen ellenkezőleg gondolom. Addig, amíg nálunk a kutyával etetik meg a csirkelábat, addig kínában csemegének számít. Jó, tudom, nem biztos, hogy a legjobb érvelés, mert a kínaiak mindent megesznek aminek négy lába van, kivétel az asztal. Mindent megesznek, ami úszik, kivétel a hajó, és mindent megesznek, ami repül, kivéve a repülőt.
Kínában a jobb éttermekben is lehet kapni kedvelt finomságként.



Így sültek ezek a gyönyörűségek. Sütőzacskóban, hagyományos magyar fűszerezéssel. Só, bors, majoránna, fokhagyma és hagyma. Alatta kevés mangalicazsír.
A magyar éttermek étlapjaira már felkerült a marhapofa, az árpagyöngy, a bríz és még néhány olyan alapanyag, ami eddig nem volt " menő ".
A hentesünknél kapható kakastaréj, kakashere. Igaz, nem rég óta, de már van. A sertés agyvelő még mindég ritkaság. A nyúl pedig igazi kincs lenne, ha nem lenne őrülten drága.

Az én konyhámban szépen megfér egymás mellett a kagyló, a bulgur, a garam masala, az üvegtészta, a Colavita olívaolaj, a tahini, a wasabi, a madras curry por, a csicseriborsó, az osztrigaszósz / és még sorolhatnám / a csirkelábakkal.
Én vállalom!

7 megjegyzés:

  1. Igen-igen. Ezt bevállalhatod, gyönyörűek. Sokan lenézik a csirkelábat, far-hátat, velőt, stb. Mi nagyon szeretjük, sütve-főzve. Imádom, ahogy a csontot le lehet rágni. Most agyvelőt sikerült szereznem. Pörköltbe, vagy rántani isteni finom. A csirkefar is gyakori vendég, sajnos csirkelábat nem igen lehet kapni. Múltkor fodrásznál egy hölgy előadta, hogy ő a kutyájának sem főzi meg a csirkefart, mert a kutya sem szereti. (Ránézésre a nőnek még ételre is alig tellett.) Pedig milyen finom, és változatosan el lehet készíteni. Aki nem próbálta, nem tudja miről marad le.

    VálaszTörlés
  2. Szégyelni, miért? :)
    Én imádom a zúzát, és oda vagyok a rántott csirkefar-hátért :) . Volt időszak, amikor ez volt a "vasárnapi menünk", de nekem akkor is jó emlékeim vannak róla.
    Sokszor, amikor vásárolom a boltos megkérdezni, viszi a kutyának?...persze... :))))).

    VálaszTörlés
  3. A húslevesben a kedvencem a csirkeláb és a nyak, a zúzapörkölt pedig abszolút favorit. :)) A far-hátat is pörköltben szeretem, sokkal ízesebb tud lenni, mint a húsosabb darabok.

    VálaszTörlés
  4. Csirkeláb a kedvencem. Fogalmam sincs róla mit szeretek rajta, de imádom. A lányaim nagynénje míg élt ha csirkét vágott, akkor a lábát és a vért mélyhűtőbe eltette nekem. Egyidőben, pedig farhátat vettem és abból készült a töltött csirke, imádtuk a lányokkal és a kutyáim is kezet csókoltak a jó kis csontikért.

    VálaszTörlés
  5. Igen!!!!!
    Bíztam benne titkon, hogy vannak követőim.
    Kevés hús van rajta, az igaz, de annál finomabb.
    Ami--- tőlem is kérdezték már, hogy a kutyának viszem-e? Mondtam, hogy nem.
    Szerintem írigyeltek, hogy be merem vallani.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem nem kell szégyelni!Nagyon is finom bárhogy legyen elkészítve!Nálunk az egész család szereti.

    VálaszTörlés
  7. Csirkelábat a TESCO-ban lehet kapni,nagyon szépen meg van tisztítva 290-FT/kg.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.