2010. november 6., szombat

Nálam itt laktak a molyok


A tavalyi dió termésünkből maradt még, amit a Férjem a nyár végén tisztított meg.
Szokásom lett, hogy üvegbe zárva teszem el, mert moly invázió volt már nálam is és szörnyű emlékeim vannak róla. Azóta sikerült távol tartani a spájzomtól a dögöket, pedig volt olyan, hogy majdnem haza hoztam a boltból az újabb szaporulatot. Sajnos ott is figyelni kell, hogy nincs-e repkedő molylepke a lisztek, pelyhek környékén.
Valószínűleg nálam már a héjas dióba beköltöztek, mert azt nem képzelem róluk, hogy az üvegen átmennek.
Az elmúlt hetekben csapkodtam ugyan molyokat a konyhában és a szobában is, de nem gondoltam, hogy ételmolyok. Nálam a régi lepkevész idején fekete molyok voltak, de abból iszonyatosan sok. Most viszont szürkék jöttek elő, ezért először tele raktam a lakást levendula molyirtóval.
Amikor viszont folyamatosan a konyhában csapkodtam utánuk, már gyanús lett.
Vettem moly csapdát, de egy sem ragadt bele.
A dió különböző tartókban van a konyhában is és ha nem sütök vele, akkor eszegetjük. Amikor megvilágosodtam, kiöntöttem a diót egy tálcára, megpróbáltam kiválogatni a molyrágta darabokat, a többit pedig megpirítottam.

Gondoltam, a forróság elpusztítja, ami maradt, ezért így tettem vissza egy szárazra törölt üvegbe.
Másik részét ledaráltam és adagolva a fagyasztóban várja a bejgli szezont.
Azóta nem találkoztam molylepkével, remélem ez volt az oka, hogy meglátogattak.
Van ugyan még egy nagy üveg tisztított dióm, de csak az udvaron fogom kinyitni majd, mert, ha van már benne lepke, akkor ott száljon ki belőle. Ha megmenthető, akkor azt is megpirítom majd és úgy teszem vissza egy üvegbe.


Jól látszik a dión, hogy hová fészkelték be magukat a molyok és, hogy mennyire megrágták a diók kidudorodó részeit. Képzelem, mennyire örültek, hogy ilyen klassz helyet találtak maguknak. Azt hitték öröklakást kaptak.

5 megjegyzés:

  1. fagyasztóban tartom a diót. mindig.
    ha pedig eszegetnénk belőle, fagyosan kiszórom egy tányérra, és negyed óra múlva már ehető.

    VálaszTörlés
  2. Szia !
    Nálam is a fagyasztóban van , ha sütibe teszem akár fagyosan is ledarálható , ha pedig nyersen , akkor ugyanazt teszem , amit az előttem szóló !

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is fagyasztóban van, ledarálva kisebb helyet foglal. Mindig van darálatlan is lefagyasztva, gyorsan felhasználható minkét formában.

    VálaszTörlés
  4. Jaj, hogy utálom én is ezeket a dögöket. Nálunk valamelyik alattunk levő lakásból jönnek fel szerintem. Tapasztalatom szerint a sima csavaros tetejű befőttesüvegbe bele tudnak furakodni sajnos. A fagyasztós módszer nekem is bejött. És a folyamatos molycsapdázás is elég hatékony.

    VálaszTörlés
  5. Igazatok van Lányok, a fagyasztóval, de én olyan szerencsés helyzetben voltam eddig, hogy két diófánk is volt és arról a sok dióval tele lett volna a fagyasztó.
    Eddig sosem volt bajom. Most, hogy vigyázni szeretnék arra, ami maradt, most jönnek a dögök.

    Ágianyu, sajnos az emeletes házakban ez tényleg előfordul. Sokáig laktam ilyenben. Volt molylepkém többször is.
    Még szerencse, hogy csak egy kamraszekrényből állt a spejz. Nem sokat tudtam tartalékolni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.