2010. november 22., hétfő

Sült zöldségek köret


Nálunk gyakran kerül az asztalra zöldségköret. Nincs semmi rendszer a hozzávalókban, azt főzök, ami éppen kapható és ami szép. Kedvencek azért vannak és ezek többször kerülnek a kosárba ill. a tepsibe. A fűszerezés is a pillanatnyi hangulatomtól függ, de ha éppen üres az agyam --mert ilyen is van --akkor bizony nem szégyenlem a kész fűszerkeveréket használni. Tudom, ízfokozó, meg minden, de a fűszerkeverék nem azonos a fűszersóval.

A zöldségeket, ami most sárgarépa, paszternák, burgonya volt, elég nagy darabokra vágtam és sós vízben kb. 5 perc alatt előfőztem.
A kiszedett zöldségeket lecsöpögtetve tepsibe tettem a nyers sütni való tök darabokkal és megszórtam a fűszerkeverékkel, sóval, borssal, meg kb. 1/2 dl balzsamecettel. Olajat öntöttem rá és alaposan összeforgattam.
Lilahagymát most nem tettem hozzá, pedig azt is gyakran használom.

160 fokos sütőben sütöttem takarás nélkül kb. 40-50 percig.
A balzsamecettől édeskés lett, de nem volt édes. Kívül finom sült volt, de belül puha.
A képen az a fehér folt, a ketté vágott paszternák.A zöldségek mellé ismét olyan csirkét sütöttem, amelyre Cidert öntöttem.
A hús fűszerezése só, bors, fokhagyma, kevés csilipor és kb. 3 dl cider. Más folyadékot nem öntöttem alá.
Takarás nélkül sütöttem 160 fokon először a bőrös felével lefelé, azután megfordítottam és szépen megpirult a bőre is. Az édes almabor segített, hogy ilyen ropogósra süljön.

2 megjegyzés:

  1. Egy kedves kis barátném hasonló receptet akart elkészíteni, mikor megjött Normandiából. Csak összetévesztette a Cidert a Calvadossal... A végén nem párolt, hanem flambírozott csirkét ettünk. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem lehetett rossz az sem!
    Azért csak megsült az a csirke a flambírozás után?
    Calvadost még nem ittam, de szívesen megkóstolnám, mert az igazi biztosan finom.

    VálaszTörlés