2011. április 16., szombat

Medvehagyma télire


A medvehagymát van szerencsém kb.három éve ismerni. A blogok sokat segítettek, de a beszerzésben sajnos nem tudtak. Vadásztam rá, kerestem, nézelődtem amerre jártam.  Először drága volt, sőt nagyon drágának találtam, de vettem belőle. Pici csokrok sok pénzért.Úgy gondolom, hogy a gasztrobloggereknek is lehet valami köze ahhoz, hogy ma már viszonylag sok helyen és elfogadható áron hozzá lehet jutni. Kereslet - kínálat.
Úúúúútálom, amikor azt mondják valamire,hogy azért nem forgalmazzák, mert nincs rá kereslet. 
Ha nem lehet kapni, akkor mit keressünk?
A zöldségesek még mindég fölmyomják az árat, de a piacokon igen olcsón lehet medvehagymához jutni. Persze kell egy kis szerencse is hozzá.
Tavaly a szezon vége felé sikerült nagyobb mennyiséget vennem a helyi zöldségesnél, mert a minőségromlás árcsökkenést hozott. Csak egy kissé fonnyadt volt, de arra éppen jó, hogy ne sajnáljam a fagyasztóba dugni.

Maradt is még egy kisebb dobozzal tavalyról, ezért az idén nálam elmaradt a medvehagyma láz.
Tudom, a friss, az első tavaszi az igazán zsenge és jó ízű. Vettem is, de csak nyers fogyasztásra. Pogácsába, sós rúdba jó volt a fagyasztott is.


Az idén szintén kaptam egy nagyobb mennyiséget. No, nem kilószámra, de mégis több volt, mint 2-3 csomó.
Kicsit megviselte az utazás, de a fagyasztóban így is jó helye lesz.

Késes robotgépben vágtam össze, de ha valakinek tényleg sok van, akkor húsdarálón is ledarálhatja. Ez is működik, mert régebben a petrezselyemzöldet rendszeresen így készítettem elő a fagyasztásra. Egy idős nénitől kaptam az ötletet. Nekem remekül bevált sok-sok évig.

Tavalyi tapasztalat az is, hogy ha kicsit kiszárítom az összevágott leveleket, akkor könnyebb szétválasztani, ha a fagyasztóból akarom használni. Ha kevesebb a nedvesség benne, akkor nem fagy össze olyan egységes tömbbé, hanem könnyen ki lehet belőle szedegetni.Ezen a gáztepsin van az egész mennyiség, amit két tepsin szárítottam. Sajnos nagyon lehangoló látvány így összeesve, de én tudom, hogy mennyiből lett.
30°C-os sütőben légkeveréssel, résnyire nyitott ajtónál szárítottam 15 percig.
Ennyi elég volt ahhoz, hogy veszítsen a nedvességből, de ne legyen zörgősen száraz.

Ha valaki szárazon akarja eltenni, akkor még kb. 10 percig kell így szárítani. Ha kihűlt, akkor el lehet csomagolni. Én jobban szeretem a fagyasztott változatot, annak a frisshez hasonló színe a tavaszt idézi.

                                          
Ennyi lett az össz. mennyiség. Ez azért kitart a jövő tavaszig, hiszen lesz sok más finomság is, ami mind arra vár majd, hogy egy kis melegséget hozzon a hideg télbe.

5 megjegyzés:

 1. De jó! Köszönöm az ötletet!
  Ma kapok egy kosár medvehagymát,és nem tudtam,hogy tegyem el télire!

  VálaszTörlés
 2. Érdemes kicsit megszikkasztani mielőtt lefagyasztod, mert könnyebben tudod majd kiszedni a dobozból.
  Ma csináltam én is két hatalmas csokorból.
  Alig látszik valami, de én tudom, mennyiből lett.

  VálaszTörlés
 3. Én is kb 4 éve használom,és rakom el télre, igaz olajjal, kevés sóval turmixolva.Az első csokrot méregdrágán vettem,aztán általában kaptam néhány hatalmas csokorral. Bejártuk a környéket, hátha találunk valamerre, mert volt, aki tudni vélte, hogy Verőce felé biztosan van(nem nyert), Drégelypalánk környékét(ott sem találtunk). Idén Diósjenőre mentünk, mert állították, hogy ott rengeteg van.
  Hát a szám tátva maradt:legalább fél négyzetkilométernyi(!!!) területen, maga a medvehagyma-mennyország.

  VálaszTörlés
 4. Pécsen lakom, itt a medvehagyma beszerzés nem okoz gondot. 2 kilót mindenki szedhet, saját használatra, de az erdőben sok hektáron kaszálni lehet. Összevágva fél cm-es csíkokra, fagyasztóba teszem télre. Legtöbbször "pesto" készül belőle. Ez a család kedvence. Nyersen turmixolva, viszonylag sok, olívaolajjal, sóval, borssal és melegített, darált dióval. Tésztára téve gyönyörű zöld, már csak sajttal kell meghinteni.Saját kedvencem a salátaöntettel készült friss medvehagyma, tojásos nokedlivel. /Utána ne menjünk társaságba, mert erős fokhgyma illatot áraszt, de isteni./

  VálaszTörlés
 5. A medvehagyma láz tartósnak bizonyult. Mára már sokan kipróbálták és még többen ismerik. Sajnos sok kárt is tettek benne, lassan védetté nyilvánítják, mert elfogy. Remélem termeszteni is fogják.
  Sok jó és használható ötletet olvashatunk már a felhasználásra és a tartósításra is. Köszönöm nektek is!

  VálaszTörlés