2011. szeptember 11., vasárnap

Eljutottam végre idáig


Kicsit fárasztó hétvégén vagyok túl, mert eléggé elmaradtam a befőzéssel és ezért rohamtempóban kellett pótolnom.
Sajnos csak másodállásban vagyok háziasszony, ezért csak a hétvégéim maradnak arra, hogy elraktározzam a családom számára  a téli muníciót.
Ezért a mostani szombatunk azzal kezdődött, hogy fölpakoltunk és reggel elindultunk a városi piacra.
Látszik, hogy nem ez az időszak a befőzés aktuális ideje, de azért mindent kaptunk, amit beterveztem, igaz néhányszor körbe kellett járni az árúsokat.  Talán kicsit drágább is már a zöldség, de még így is megéri, mert  amit majd télen eszünk, legalább tudjuk, mi van benne és olyan, amilyet mi szeretünk. Viszont éppen ennek okán - mármint, hogy drágább - elmarad néhány dolog, amit szerettem volna az idén kipróbálni.
Kecsapot például még sosem tettem el és van még néhány ízesítő ami tervbe van véve, de így az idén is elmarad.
Tavaly mindenféle befőzés elmaradt, mert egy kisebb műtét volt mind a két kezemen felváltva, de ez elég volt ahhoz, hogy szinte az egész nyáron nem tudtam rendesen használni az ujjaimat.
Így azután ki is fogytunk minden házi konzervből, még az utolsó kicsi üvegek is elfogytak. Pontosabban maradt egyetlen üveg zöldséges szósz, ami valahogy elkeveredett. Ilyet viszont az idén szintén nem csináltam.

A vegyes savanyúság mindég kevésnek bizonyul, de annyira sok zöldséget eszünk télen köret gyanánt, hogy ezek mellé viszont nem kell a hagyományos savanyúság. Minden évben úgy gondolom, hogy van elég választék a többi savanyúval együtt.  Az idén sem lett ez másként, majd meglátjuk mi marad meg tavaszra.

Mi úgy szeretjük, ha kicsit édeskés az íze a savanyúnak, de a cukor mennyisége tetszés szerint változtatható. Nekem van tartósítószer is a felöntőlében, mert nem pánikolok és mert évtizedek óta így készülnek a savanyúságok a családban. Igyekszem más területen kiszűrni és elhagyni a mesterséges anyagokat, de befőzésnél nincs időm próbálkozni, biztosra kell mennem, hogy sikerüljön és elálljon télire.

Savanyúság felöntőlé

  • 3 liter víz
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kk szalicil
  • 1 kk borkén
  • 2,5 dl 20%-os ecet
  • babérlevél, mustármag, koriandermag, szemesbors, torma, esetleg meggyfalevél
Az ecet nélkül összeforraljuk a lé hozzávalóit és az ecetet a végén tesszük bele, de már nem forraljuk.
Az üvegek aljára teszem a fűszereket és ezután teszem bele a zöldségeket.
A langyos levet öntjük az üvegbe tett zöldségekre, de nem kötjük le. Letakarjuk és másnapig állni hagyjuk, mert  a zöldségek a levet magukba szívják, ezért másnap pótolni kell.
Minden üvegtető alá teszek celofánt, mert így a savas lé nem teszi tönkre a tetők belsejét.


Csalamádé felöntőlé

  • 4 liter víz
  • 40 dkg cukor
  • 1 kk szalicil
  • 1 kk borkén
  • 2,5 dl 20%-os ecet
  • babérlevél, mustármag, koriandermag, torma, szemesbors
  • kb. 1- és 1,5 kg zöldség mindenből
A zöldségeket összevágjuk tetszőleges formára és külön - külön besózzuk. Egyenként kb. 2-3 dkg sót teszünk rá. Kezdjük a káposztával, mert az nehezebben ázik el, de mire mindennel elkészülünk ez is átérik a sóban.
 Ezután jól nyomkodjuk ki a zöldségeket és tegyük egy nagy edénybe, öntsük rá a forró felöntőlét és hagyjuk így állni másnapig.
Ezt a felöntőlét is összeforraljuk, de az ecetet szintén csak a végén öntjük bele.
Nem szeretem, ha a fűszermagok a fogam alatt ropognak, ezért itt is - és főleg itt - az üveg aljára teszek mindent és ezután szorosan belenyomkodom a csalamádét.
Ezzel együtt majdnem elég lé is kerül az üvegekbe, nem sokat kell pótolni.


A sózott paradicsompaprika is minden évben elkészül. Remek ételízesítő télen, amikor szűkében vagyunk a természetes ízeknek.
Nagyon egyszerűen elkészíthető, de kell hozzá egy húsdaráló vagy egy késes aprító.

  • 1 kg paprika 
  • 15 dkg só
  • 1 mk szalicil
Na, most én ebből kihagytam a szalicilt, mert a mikróban sterilizáltam az üvegeket és szaliciles vízbe mártott celofánnal borítottam be őket, erre tettem a csavaros tetőt.


A darált paprikát keverjük össze a sóval és másnapig hagyjuk állni, közben - lehetőség szerint - keverjük át. Nekem ez nem mindég sikerül, de még nem ártott neki.
másnap üvegekbe teszem, lezárom és mehet a végleges helyére.
Télen felbontás után a hűtőben tartom.

4 megjegyzés:

  1. Csak ámulok, mennyi minden! (A másik bejegyzésben a befőttjeidet is néztem.) Nagy munka, de én is úgy vagyok vele, hogy nagyon megéri, és ha van mit eltenni, csinálom is szorgosan. Szerencsére most már segítségem is van a Főkóstoló személyében :)

    VálaszTörlés
  2. KEDVES DAISY! Azt szeretném tőled kérdezni, mivel gyakorlatlan vagyok a befőzésben, hogy a natrium-benzoátot, vagy a borkénport, vagyis ezt a kettőt szerinted ki lehet-e hagyni befőzéskor, mert én és a fiam is allergiás rá. Ha ezzel eltett savanyuságot eszünk, a torkunkban egy fura ,,tej-ízt,, érzünk. Válaszolj légyszives ha tudod a választ. Igazából müa.hordóban szeretnék eltenni uborkát és alma paprikát! Köszi! Katalina

    VálaszTörlés
  3. Dulmina, tőled aztán igazán csak tanulni lehet!
    Ha több időm lenne, talán még a macskát is befőzném:))
    Jajjj neeem! Csak van az a dilis reklám, ami erről szól.

    VálaszTörlés
  4. Katalina a borkén a zöldségek, gyümölcsök színét őrzi meg. A gyümölcsöknél a citromsavas vízben öblítés helyettesítheti, de el is lehet hagyni.
    Nélküle kicsit megszürkül az eltett savanyúság, de ettől még ehető marad.
    A Na-benzoát helyett szalicilt is lehet használni. Nem olyan káros, mint amennyit írnak róla, mert nem eszünk belőle olyan mennyiséget.
    Persze a tartósítószer mentesség lenne a legjobb, de én nem kockáztatok, meg aztán felbontás után hamar tönkre megy az, amiben nincs tartósítószer.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.