A főzelék kifejezés itt most csak abban az esetben állja meg a helyét, ha magát a zöldség alapanyagot nevezzük főzeléknek.
Ez inkább egy pirított köret, de annak viszont zseniális!
Természetesen a Főzelékes Feri szakácskönyvéből való.
Nem árt azonban előtte közelebbről megismerkedni a kelkáposztával, mert aki nem szereti, annak ez sem lesz a kedvence, hiszen a káposzta íze kellemesen érződik benne.
Nem ez az első pirított káposztás étel, amit elkészítettem és én nagyon megkedveltem ezt a módszert.
Meg kell, hogy mondjam, ajánlott egy olyan serpenyő, amelyben erős tűzön lehet főzni, mert a pirítás a cél, nem a párolás.
Nekem wokom van, ami az ilyen célra a lehető legoptimálisabb. Sokat használom, nagyon szeretem!
- 30 dkg burgonyát felkockázunk és félig megfőzzük, lecsöpögtetjük amennyire csak lehet / én nem héjastól főztem /
- a kelkáposztát--- kb. 70 dkg --- negyedekre vágtam és azután kisebb darabokra
- 1 kisebb fej hagymát apróra vágtam---ezt nem írja a recept, de én szeretem a pirított hagyma ízét---és a wokban megpirítottam
- Visszatettem a hagymára a káposztát, megsóztam, borsoztam, őrölt köménymaggal ízesítettem és kevés vizet aláöntve addig főztem, amíg még ress maradt, de már nem volt nyers.
- a káposztához visszatettem a sültkrumplit, hozzáöntöttem 2 dl tejszínt és tettem bele kb. 5-6 dkg vajat.
- jól összeforgattam és félretettem
Elkészítettem a fűszeres morzsát, amit én nem egyszerű zsemlemorzsából csináltam, hanem a saját kenyeremet aprítógépben morzsásra daraboltam.
Ez kicsit durvább lett, mint a bolti zsemlemorzsa és szerintem érdemes ilyet készíteni. Persze ezért nem kell kenyeret sütni, megfelel a bolti is, de ha nincs mivel felaprítani, akkor érdemes levadászni valahol egy csomag panko panírmorzsát és abból elkészíteni.
Vannak olyan olasz tészta ételek, amihez szintén lehet ilyen morzsát használni.
- a morzsát magokkal együtt szárazon megpirítjuk --nekem nem volt sem tökmagom, sem pisztáciám csak mogyoróm és dióm
- a recept nem írja, de én tettem bele 3 evőkanál lenmagpelyhet / mert egészséges / és durvára darált diót, ezt pirítottam össze
- szintén nem az eredeti hozzávaló, de nagyon jó ízt adott hozzá kb. 5 dkg reszelt grana padano sajt
- a végén összevágott petrezselyemzöldet adtam hozzá
Ez egy ízbomba! Olyan köret, amit nyugodtan adhatunk egy ünnepi sült mellé is. Akár sertés, akár csirke, mindegyikhez jó lesz.
Nekem natúr sertéstarja körete volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.