Szoó Judit lisztkeverékei régóta ismertek. Hallottam róla én is, de sosem éreztem úgy, hogy ki is akarnám próbálni. Most mégis vettem egy kenyérsütésre alkalmas keveréket. Már hetek óta áll a kamra polcon és csak nem lett belőle kenyér. Gondoltam, kipróbálom egy lepény tésztájaként, hátha beválik. Hasonló lepényeket rendszeresen csinálok, de a mostani életmódom szerint / tudatos étkezés, diéta,sport / kívánatos lenne a vacsora szénhidrát tartalmát csökkenteni, hogy eredményesebb és tartósabb legyen az eddigi befektetésem.
Kicsit még próbálkozom majd az összetétellel, de a mostani végeredménnyel is meg vagyok elégedve.
- 20 dkg lisztkeverék
- 13 dkg vaj
Nagyon kevés liszt kellett a nyújtáshoz. Úgy nézett ki, hogy az is könnyen megy, de egy kicsit mégis törékeny lett a tészta.
Beletettem egy szilikonos sütőformába és az elszakadt, hézagos részeket kipótoltam azzal, amit a feleslegessé vált részekként levágtam.
Egyszerűen csak hozzá nyomkodtam a többihez, de lehet, hogy jobban megtapadt volna, ha kicsit megnedvesítem vízzel és úgy tapasztom össze.
Azért gondolom így, mert a sütés után a lepény széléről leperegtek darabok és úgy gondolom, azok a részek, amiket odanyomkodtam a többihez.
A lepény tölteléke:
- 2 nagy hagyma szálasra vágva, 3 gerezd fokhagyma megpárolva
- 1/2 cs. fagyasztott spenótlevél a hagymával összefőzve
- só, bors
- 1 ek. lenmagpehely
- 1 közepes főtt krumpli lereszelve
- 1 db tojás
A lepény tésztáját kb. 5 percig sütöttem 180°C-on légkeveréssel és a forró tésztát lekentem tojásfehérjével, hogy egy kicsit bevonja és ha rászárad, akkor elvileg a töltelék nem áztatja el a tésztát.
A spenótos masszát beleöntöttem a tésztába.
A tetejére jó sok reszelt sajtot szórtam és kolbász karikákat, koktélparadicsomot tettem.
Erre még annyi sajtot, hogy éppen csak összefogja.
Vissza a sütőbe és 170 °C-on sütöttem még 15 percig, akkor letakartam és még kapott 5 percet.
Itt látszik a letöredezett széle a lepénynek, de nem volt vészes. Azt hiszem valóban csak az odatapasztott darabok estek le. A lepény tésztája nem tört el, pedig ez is csak olyan volt, mint az omlós tészták.
Bazsalikompestos szívsaláta / jégsaláta is lehet / volt a kiegészítője.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.