A morzsasüti egy nagyon jól kitalált sütemény azoknak, akiknek -- mint nekem -- nem kedvenc időtöltésük a sütemény készítés......és ezt most nagyon finoman írtam körül.
Sajnos az a precizitás, amit a sütés igényel, nekem nehezen megy. Az olyan receptek, ahol van javítási lehetőség / keverem - kavarom félék /, sokkal szimpatikusabbak számomra.
Ez ugyan nem az, de hasonló lehetőségekkel rendelkezik.
Szimpatikus még ezekben az is, hogy a gyümölcsök szabadon és az évszaknak megfelelően változtathatók.
A morzsa, ami a tésztának felel meg, szintén sok változatot rejt magában.
Talán az arányokra érdemes figyelni, hogy az elkészített morzsa ne legyen puha, krémes, hanem valóban morzsás állagú legyen.
Elnagyolt számítással a szárazanyag tartalom és a zsiradék 2 : 1 legyen + a cukor.
A száraz anyag lehet több is, ha úgy látjuk, hogy nem megfelelő a morzsa állaga.
- 10 dkg durvára darált mogyoró
- 15 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 10 dkg barna cukor
- 13 dkg vaj
A lényeg, hogy ne gyúrjuk sokáig csak durvára morzsoljuk össze.
- 1 kg barack kimagozva, feldarabolva
- 5 dkg házi vaníliáscukor
- 1 narancs reszelt héja
- pici szegfűszeg
- 1 cs. tejszínes pudingpor / étkezési keményítő helyett /
A morzsa felét rászórjuk és a sütőben kb. 15 - 20 percig sütjük --- / nálam kb. 170 - 180 °C-on /
Ezután rászórjuk a morzsa másik felét és még kb. 20 percig sütjük.
Na ez nálam úgy nézett ki, hogy szándékosan a morzsa 2/3-a került a gyümölcsre és a 20 perces sütési idő végére a morzsa jól megsült, ezért már nem akartam rátenni a maradékot.
Letakartam lazán és még kb. 15 percig sütöttem.
Ennyi sütési idő elég is volt, hogy a liszt ne legyen nyers ízű.
Hát igen, a sütés nem egyszerű még akkor sem, ha jó a recept és a sütő is tud meglepetéseket okozni.
A megmaradt morzsát egy sütőpapíros lapon megsütöttem kb. 15 perc alatt és amikor kihűlt, eltettem, hogy majd legközelebb egy pohárkrém nagyon finom, ropogós kiegészítője legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.