2009. november 28., szombat

Kakukkfüves csirke zsályás zöldségekkel

Szerencsésnek mondhatom magam, mert különösebb megrázkódtatás nélkül sikerült a családom rászoktatni a zöldségekre. Meggyőződéssel vallom, hogy csecsemő korban kell elkezdeni, nem szabad erőltetni, de mindenképpen el kell tüntetni a családi konyhából a mesterséges, ízesített, színesített, szagosított nagyipari termékeket. Semmi sem tilos, de ésszel és mértékkel kell fogyasztani. Könnyen beszélek én, mondhatják, akik alig ismernek. Könnyen beszélek én, mondják, akik ismernek, mert már nagyok a gyerekeim. Igen, de egyik sem hajlandó áldozatot hozni azért, hogy a gyereke ne a mesterséges ízfokozókon nőljön fel. Lehet, hogy nekem valóban könnyebb volt, mert abban az időben pénzem ugyan több volt, de szerencsére választék annál kevesebb. Ez a szemlélet azonban nem pénz kérdése, viszont az ellenkezője annál kényelmesebb.A zöldség nem mumus! Ma sem csinálnám másképp, pedig rengeteg energiámba került, sok szabadidőtől estem el, biztosan sokmindenről lemaradtam, de úgy gondolom, hogy megérte.Mindég az volt a vágyam, hogy otthon végezhető munkám legyen, akkor kényelmesebben éltem volna az életem, de ehhez később kellett volna születnem. Most már csak akkor leszek itthon, ha az unokáimnak fogok sütni-főzni. Ez is csak arra bizonyíték, hogy ha nem csak beszélni akarunk az egészséges táplálkozásról, hanem úgy is élni, akkor minden nehézség ellenére meg lehet csinálni. Ez egy olyan befektetés, ami száz százalékig megtérül.Visszakanyarodva a zöldségekhez, nálunk viszonylag kevés savanyúság fogy a tél folyamán, mert sokszor eszünk zöldségköretet a húsok mellé. Néhány éve kezdtem el kísérletezni a sütőtökkel és nagy örömömre mindenkinél tetszést aratott. Eleinte csak külön sütöttem, külön ízesítéssel, később már kevertem a többivel. Így kezdődött a cékla köretként való felhasználása is. Azóta elvétve fordul elő a hagyományos ecetes cékla. Nem azért, mert nem jó, csak a sült jobb ízű.


A hétvégi ebéd ihletője most Dolce Vita volt. Nekem férfiakat kell etetnem, ezért krumpli is került bele. Ilyen meggondolásból készült külön tepsiben a hús és a köret is.
 • 1,5 kg sütőtök jól megmosva, héjastól összevágva


 • 6 db lilahagyma cikkekre vágva


 • 6 db közepes répa nagyobb darabokban


 • 6 db közepes krumpli darabokban
 • frissen őrölt bors


 • 1 kk. fahéj


 • 2 kk. borsikafű


 • olaj


 • zsályalevelek a fagyasztóból


A zöldségeket a fűszerekkel és az olajjal összeforgattam és egy tepsibe tettem, alufóliával letakartam és kb. 40 percig sütöttem 170 fokon. Ezután levettem a fóliát és még 15 percig 200 fokon sült.A csirke sütése semmiben nem tér el a hagyományostól. A fűszerezése só, bors, borsikafű, kakukkfű, szárított zsálya. Egy kevés pirospaprikával elkevert olajjal kentem be a combokat, hogy szép színük legyen. Víz nem kell a sütéshez, mert van bennük annyi, amennyi szükséges. Alufólia alatt sültek ezek is kb. 40 percig, mert nagyok voltak. Ezután fólia nélkül még 20 percig.


A zöldségköret bőséges volt, savanyúság nem kellett és ennyi krumpli kellett a fiúknak.

6 megjegyzés:

 1. Igazad van, meg nem is. Én gyeremekkoromat vidéken töltöttem, ahol a nagymamámnak kertje volt és abban megtermett minden. Mégis olyan válogatós voltam, hogy ma napig sajnálom a Nagyit. Zöldborsó (nyersen), káposzta szintén, na még a sárgarépa. Aztán itt vége is volt.
  Unokám semmilyen gyümölcsöt nem eszik, pedig kiskorban kezdtük. Köpte ki az egészet és ez így is maradt (egyenlőre).
  Ma már sokat változott az ízlésem és sok mindent megeszek, amit régen nem, azért jónéhány zöldséggel fenntartásaim vannak.
  Szóval igazad van, meg nem is.

  VálaszTörlés
 2. Na,ja!!! Ez éppen olyan, mint régen az iskolai szülőértekezleten. Akire nem vonatkozott, annak a szülei mindég ott voltak, de akinek kellett volna, az nem. Ismerlek, tudom, milyen erőfeszítéseket teszel, hogy a családod megkapjon mindent, ami jó. Konkrétan azokra gondoltam, akik mindég nyavalyognak,másokat kritizálnak,állandóan elfoglaltak / fodrász, kozmetikus, barátok stb. /, de nem hajlandók lemondani a kényelemről, viszont állandóan hibáztatnak valakit. Mindég más a hibás, ők nem! Sajnálom, ha picit is rosszul esett!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon klassz, van is egy ekkora sütőtököm, s most már terv is hozzá! Köszi!

  VálaszTörlés
 4. Jaj, dehogy esett rosszul. Én csak elmondtam, hogy nálunk mi a helyzet. Időnként irigylem azokat, ahol a gyerekek "mindent" megesznek.

  VálaszTörlés
 5. Daisy,
  mindenesetre ügyesen szoktattad a csapatot!!
  Élő példa a mi családunk, hogy 3 gyerek mennyire tud különbözni. Az egyik a vasszöget is megenné, a másik meg mindent turkál..Hál istennek, az inkább a pici korukra volt jellemző, már normalizálódott a helyzet!
  Off: most találtam meg a kommented a gesztenyés bonbonnal kapcsolatban: valóban 2 nap alatt elfogyott. Szerintem ezt a mascarpone miatt túl sokáig nem lehet tárolni, én biztonságosan max. 3-4 napot adok neki, de csakis hűtőben!

  VálaszTörlés