Feltettem főlni a füstölt pulykacombot. Jól elvolt magában kb. 3-3,5 órát. Nem gyorspácolt volt, hanem a hentesnél vettem saját készítésűt.
Amikor úgy gondoltam, hogy már ideje a többi hozzávalót is megfőzni, mert lassan éhes lesz a család, akkor a lencsét is feltettem főlni. A vízébe tettem fokhagymát, babérlevelet, sót.
Közben a lilahagymát és a póréhagymát vastagabb szeletekre vágtam és vajas-olajon megpároltam. Amikor készen volt, öntötten rá egy mokkáskanál világos balzsamecetet.
Megfőztem néhány tojást is és pár darab füstölt, csípős kolbászt is.
A megfőlt lencsén már nem sok víz maradt, mert közben elfőztem, ezért nem kellett leönteni róla, de ha kell, nyugodtan öntsük le, mert nincs rá szükség. A lencsére egy evőkanál fehér balzsamecetet tettem és így hagytam hűlni.
Összekevertem a saláta öntetét és amikor a lencse kicsit kihűlt, hozzá kevertem.
Engem végül egy kissé a sóletre emlékeztetett, de ez rajtam kívül senkinek nem jutott eszébe.
- 1/2 kg lencse
- 3 babérlevél
- 2 ger. fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- kb. egy kg-os füstölt pulykacomb
- 5 db tojás
- 30 dkg füstölt kolbász
- 1 póréhagyma
- 2 lilahagyma
- világos balzsamecet
A salátaöntethez:
- 1 dl tejföl
- 1 actívia kefír
- 1 mk dijoni mustár
- 1 ek magos mustár
- só, bors
- esetleg citromlé
Igaz a mondás, hogy sosem késő újra kezdeni. Sajnálom, hogy eddig ragaszkodtam a lencseleveshez. Nagyon szeretjük, de lencsét nem csak újévkor szoktam főzni, ilyen salátát azonban még nem készítettem. Eddig!
Idén én is újítottam, és meleg egytálétel helyett egy hidegen fogyasztható saláta volt inkább a lencséből. Nem érkezett panasz :)
VálaszTörlésBoldog új évet kívánok!
Hát, igen, így változnak az idők a konyhákban.
VálaszTörlés