Tulajdonképpen ez egy remekül variálható tészta, ami a mennyiségeket illeti. Nem kell ragaszkodni a tészta és a töltelék arányához. Ízlés- és tojásfehérje szerint készíthető. Minél több fehérjét használunk, annál több kókuszreszelék is kell hozzá.
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- csipet só
- 1 fél citrom reszelt héja
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és egy 37 x 22 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben elősütjük. Nekem ez vált be, de lehet kisebbe is tenni, akkor magasabb lesz a tészta. Most nekem is kisebb tepsiben volt, mert foglalt volt a nagyobb. A sütés kb. 15-20 perc 170-180 fokon.
- 10 dkg baracklekvár
- 5 dkg mazsola / lehet több is /
A langyosra hűlt tésztára kenjük a lekvárt és megszórjuk a mazsolával.
- 10 db tojásfehérje / lehet több is /
- 10 dkg kókuszreszelék / lehet több is /
- 25-30 dkg cukor
- 5 dkg liszt
A tojásfehérjéket, a kókuszt és a cukrot egy edényben elkezdjük összefőzni. Ez a resztelés. Addig kell kevergetve főzni, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a fakanállal húzott csíkban kilátszik az edény alja egy kis időre. Ez az én tapasztalatom, ilyen utasítás nincs a receptben, de eleinte én sem tudtam, hogyan kell csinálni. Régi recept, sokszor megsütöttem már, ezért javaslom a teflon bevonatú edényt, mert anélkül sajnos odakap az alja, amikor a liszt bele kerül. Régen én is így csináltam, mert nem volt teflonom, de nem kell megijedni, azért el lehet mosogatni nagyobb erőfeszítés nélkül is. -----Amikor elértük a megfelelő állagot, akkor hozzákeverjük a lisztet és ezzel is alaposan átkevergetjük.----A kókuszos masszát ráterítjük a lekváros tésztára és visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, amíg a kókusz szép sült színt kap. 180 fokon kb. 20-25 perc. Esetleg takarjuk le az első 10 percben. Sokáig eláll, mert nem krémes. A cukrot lehet ízlés szerint csökkenteni, én sem szeretem a nagyon édeset.
A fagyasztóban gyűjtögetett sok tojásfehérje felhasználására nekem ez a sütemény vált be a gyümölcskenyér mellett.
Kedves Daisy!
VálaszTörlésImádom a kókuszosat és fehérjegyűjtő is vagyok : ), nem is kérdés, hogy kipróbálom ezt a csodát : ) Kérdezném, hogy véleményed szerint a kész sütemény fagyasztható?
Köszönöm, Piroska
Piroska, még nem fagyasztottam, mert hűtőben akér két hétig is eláll és ehető. A fagyasztás szerintem lehetséges, mert az omlós tészta fagyasztható, a kókusz szintén meg van főzve. Beiglit már többször fagyasztottam, de a felengedése szigorúan szobahőnérsékleten, nem sütőben vagy mikróban. Akkor lesz olyan, mint amikor a friss már kihűlt.
VálaszTörlésHa megpróbálod és sikerül a fagyasztás, légyszíves írd meg. Köszönöm!