2010. június 3., csütörtök

Bagett készítése fázisképekkel

Bármilyen hihetetlen, eddig én még nem sütöttem bagettet. Pontosabban sütöttem, de a tészta formázása nem volt ilyen szabályos. Talán csak szerencsém volt, hogy a kész termék megkaphatta a bagett nevet, mert erősen hasonlított rá. Nézegettem már egy ideje, de úgy voltam vele, mint sok más gyönyörően megformázott péksütivel, hogy én ilyet nem tudok, de a lényeget igen. A tészta elkészítése és "valamilyen " formázása mindég összejött, de kihívásnak tekintettem minden elmaradt technikát. Amikor valami miatt kényszer pihenőn vagyok itthon, akkor szoktam elővenni a kihívásokat.


Annyira megtetszett ez a formázás és annyira nem találtam nehéznek, hogy második alkalommal már mini bagetteket sütöttem. Igaz, ebben volt már némi csalás, mert meguntam a hajtogatást és egy részét hanyag eleganciával a lentebb látható fokozatban egyszerűen végig tekertem. Kicsinek tökéletes lett, még ha a végein látszik is a kegyes csalás.

Értem én a lényeget, de valószínűleg nekem vékony lett a kinyújtott tésztám, mert a megsült nagy bagettnél látszik a duplán feltekert tészta a bevágás alatt. Gyanítom, hogy ennek nem kellene látszani.

Az összecsipkedés először nem akart úgy maradni, de kicsit erőszakosabban nyomkodtam meg, és ez már hatott. Azért ez már bagett forma, nem? Gyakorlat teszi a mestert, nem ez volt az utolsó ilyen formázásom, de szándékosan nem a legjobb végeredményt akartam megmutatni, mert odáig bizony rögös út vezet és a tanulópénzt is meg kell fizetni, hacsak valaki nem olyan őstehetség, mint Limara.


A tészta hozzávalóit most nem írnám le, mert csak a formázást akartam megmutatni, de könnyen lehet receptet találni hozzá, mert nem szigorúan egy receptből lehet elkészíteni.15 db-ot tekergettem. Hát csoda, hogy eluntam? Egyébként is kicsit türelmetlen vagyok, most is gyorsan látni akartam a végeredményt.


Lehet, hogy ez a malőr is ennek a türelmetlenségnek köszönhető? Ettől csúnyábbakat sütnek a profi pékek, / kivételek mindég vannak / és az még nem is ilyen finom.

3 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek lettek a bagettjeid, igazán nem lehet panaszod rá!
  Képzeld, amikor bucit csinálok (ugyanígy tekerem én is-természetesen limara receptje alapján) nekem is mindig látszik egy-két vágásnál a tekerés nyoma, de fogalmam sem volt róla, hogy miért! Viszont, most ,hogy mondod, lehet, hogy tényleg vékony a tészta?
  Petra

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Nagyon ügyes vagy! Az lenne a kérdésem,hogy a amikor kész a hajtogatás, késsel bevágásokat csinálsz a tetejére és úgy sütöd?

  Üdvözlettel:Maya :-)

  VálaszTörlés
 3. Szia Maya!
  Kicsit kelesztem, azután bevágom és még kelesztem kb.15 percig, azután teszem a sütőbe.
  Ha ilyen bevágásokat szeretnél csinálni, vegyél egyszerű, hagyományos pengét. Azzal a legkönnyebb.

  VálaszTörlés