Azt azonban el kell mondanom, hogy ez megint egy olyan keverék, amelyet el lehet készíteni hasonló alapanyagokból, de akkor az nem fogja ezt a kicsit karamelles ízt adni.
Semmi baj, ha nincs melaszos barnacukor és nincs olyan sűrű balzsamecet, ami már édes is egy kicsit.
a csatni úgy is nagyon finom lesz, és ezért ne menjen el a kedve senki kísérletezőnek.
Nálam indulásként dupla adag készült, de nagyon gyorsan elfogyott.
- 2 db piros kaliforniai paprika sütőben a héja megsütve
- 2 db csilipaprika / nagyobb fajta / szintén megsütve
- 2 fej lilahagyma szálasra vágva
- 1,5 dl balzsamecet
- 10 dkg barnacukor
- szárított cslipehely ízlés szerint
- 1 rúd fahéj
- 1 nagyobb rozmaring ág
- 2 friss babérlevél / 1 tk. por /
- só
- frissen őrölt bors
A kaliforniai paprikákat én nem egészben szoktam megsütni, mert úgy nagyon macerás. Ha nem parázson sütöm, akkor teljesen mindegy, milyen formában kerül a sütőbe. Lényeg az, hogy megégjen a héja, mielőtt megpuhulna a paprika.
Felvagdosom nagyobb szeletekre és így teszem a tepsibe. Olajat sem fontos önteni rá, anélkül is szépen megsül.
Ha a paprikák héja megfeketedett a sütőben, kitesszük egy tálba, letakarjuk és hagyjuk, hogy a saját gőzében puhuljon.
A csilipaprika sajnos nálunk nem olyan nagy,hogy érdemes legyen a sütésével bíbelődni. Ezt nyersen ill. szárított formában tettem bele.
A letisztított paprikákat, a lilahagymát, amit előtte karamellesre pároltam és a nyers csilipaprikát a késes aprítóban pépesítem.
Serpenyőbe öntöm a balzsamecettel, cukorral és a fűszerekkel.
Addig főzöm, amíg jól besűrűsödik, szinte ragacsos massza lesz belőle.
A dupla mennyiséghez én majdnem egy tasak szárított csilipelyhet adtam. A friss paprikából négyet, de azok picik voltak, viszont ezeknek kiszedtem a magját.
Mindenhez lehet enni! Pirítóshoz, tojásrántottához, húsokhoz, szendvicsbe stb.
Aki nem szereti a nagyon csípőset, az persze vigyázzon a csili adagolásával. Akkor is finom lesz, ha nem marja szét a szánkat.
Ezt nagyon szívesen megenném :) Klassz recept!
VálaszTörlés