Nem szoktam pogácsát sütni, mert eddig úgy tudtam, hogy nem tudok.
Hajtogatottat meg végképp nem! Egyszer csináltam ilyet a férjem kedvéért, amikor töpörtyűs, leveles pogácsát sütöttem.
Volt kemény, kiszáradt próbálkozásom, volt sótlan / szó szerint / és volt egy elégetett. Ezek után feladtam!
A sós, sajtos rudak viszont régóta a kedvenceim, mert azok mindég sikerültek.
Nézegettem a papír cetlijeimet és megtaláltam egy kolléganőm receptjét. Az a pogácsa nagyon finom, puha volt, de hajtogatni kellett. A receptet azért leírtam, mert mások is leírták.
Most pedig bátorságot gyűjtöttem és rájöttem, hogy tudok pogácsát is sütni.
A csavar annyi a receptben, hogy két majdnem egyforma leírást találtam annyi különbséggel, hogy az egyikben volt főtt krumpli is.
Összehoztam a kettőt és lett egy finom pogácsánk.
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- 2 dl tejföl
- 2 ek burg.püré por / kenyérsütéshez is ezt használom /
- 1/2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő / eredetileg 3 dkg /
- kevés cukor
- 1/2 ek só
Fél órás pihentetések között összesen háromszor kellett hajtogatni.
Ujjnyi vastagra kinyújtottam, berácsoztam a tetejét, kiszaggattam és -- azért, hogy ne kelljen feltörni még egy tojást -- tojásfehérjével lekentem.
Előmelegített sütőben kb.190°C-on 15 perc alatt megsütöttem.
Ezt a receptet megtartom!
Szuper!:) Elvinném a receptet!:) Köszi:)
VálaszTörlésEgészségedre Róza!
VálaszTörlésEgy hét után is ehető és viszonylag puha volt.