Évről évre leírtam, hogy nálunk nem szokott sonka maradni a húsvéti napok után, de ez most az én részemről kicsit megváltozott. Nekem nem kellett annyira, pedig finom falusi sonkát vettünk.
Úgy gondoltam, az " én részemet " lecsípem és azért is csinálok valami mást.
Igazából egy kis zöldséget ettem volna, ez a leves pedig bővelkedik benne, ráadásul egy kicsit pikáns a tejföltől.
A sonkagombóc mennyiséget lemértem, de a leves többi hozzávalója szabadon választható.
--gombóc
- 15 dkg főtt sonka
- 10 dkg friss kenyérbél
- 1/2 fej lilahagyma
- 2 ek. burgonyapehely / lehet zsemlemorzsa is szükség szerint /
- 2 db tojás
- só, bors
A gombóc hozzávalói egy késes aprítóban kevertem össze.
Ennek hiányában a sonkát le kell darálni, a kenyeret picit megáztatni és összemorzsolni, a hagymát apróra vágni.
Sűrű, tapadós masszát kaptam, amiből apró gombócokat készítettem és a levesben főztem ki.
Kevésnek tűnik a sonka, de elég sok gombóc lett belőle!
A leves úgy készült:
- kevés olajon apróra vágott hagymát pároltam két gerezd fokhagymával
- kicsi kockákra vágott zellert és petr. gyökeret tettem rá, tovább pároltam
- kis darabokra vágott répát adtam hozzá
- babérlevelet és egy kávéskanál provanszi fűszerkeveréket
- felöntöttem vízzel, de lehet húsalaplével is illetve kockából is lehet levet készíteni / nem halálos méreg a leveskocka, főleg, ha egyébként odafigyelünk arra, mit eszünk /
- amikor a zöldségek félig megfőttek,akkor tettem bele a zöld színű babot és a sonkagombócokat is, mert ezek körülbelül egyszerre puhultak meg
- tejfölös habarással sűrítettem rajta egy kicsit és ettől lett kissé pikáns íze is
Ma reggel csomagoltam el a maradék sonkát a szendvicsembe; viszont van még nyers sonka.
VálaszTörlés