2013. április 14., vasárnap

Házi tészta medvehagymás szósszal


Tésztát gyúrtam, mert sosincs rá időm, de nagyon szeretem!
Most sem volt sokkal több, mint általában, de akartam. Segítségül hívtam a gépeimet / amennyit nyertem velük a munkán, annyit veszítettem a mosogatáskor / a tészta összeállításánál és a nyújtásnál is.
20 dkg lisztből 2 db tojással állítottam össze a tésztát, de nagyok voltak a tojások, ezért kellett hozzá még több liszt. Kicsit megsóztam és ennyi!
Betettem a hűtőbe pihenni, mert ezt így kell!
Addig összeállítottam a szósz anyagait, elkezdtem főzni, de nem csináltam készre.

  • összevágtam és kb. 0,5 dl olívaolaj és kb. 5 dkg vaj keverékén megpároltam egy fej hagymát
  • félbevágtam egy kisebb póréhagymát és nem túl vékonyra felszeleteltem, hozzáadtam  a párolt hagymához
  • a fagyasztóban volt olajban eltett aprított bazsalikomlevél kb. 1 evőkanálnyi / ez nem kevés, frissen ez akár  egy kisebb csokornyi lehet /
  • 2 evőkanál darált mandulát tettem hozzá
  • sóztam és frissen darált borsot tettem bele
  • ráöntöttem 2 dl főzőtejszínt és alaposan összekevertem
  • egy csokor medvehagymát / ízlés dolga, hogy mennyit /  összevágtam szálasra és beledobtam, de ezután nem főztem tovább addig, míg a tésztát ki nem főztemA pihentetés után nekem lágyabb volt a tészta, mint amilyennek kellett volna lennie.
Biztos ez is a liszt hibája, mert én mindenhez kenyérlisztet használok, mert zsákostól vesszük és úgy gondoltam, más nem kell. Sajnos némely süteménynél sem válik be ez a liszt.
A tésztához lisztet gyúrtam, azután a tésztanyújtó géppel kinyújtottam. Közben lisztfelhőbe került a konyha, amiből lefelé is jutott.
A nyújtás és vágás közben is folyamatosan lisztezni kell, hogy ne tapadjon össze.
Ezután kicsit szikkadni hagytam, amíg felforrt a főzővíz.
Ezt a mennyiséget két adagban tudtam kifőzni és kb. 3 perc alatt el is készült.
Közben a szószt felmelegítettem és készre főztem / ez már csak össze egy összeforralás volt /, hogy a kifőzött tésztát bele tudjam szedni.
Amikor  már az összes tészta benne volt, akkor a főzővízből is tettem bele kb. 1 dl-t.

Ezt a trükköt szokták javasolni a főzőműsorokban is, de szerintem ez csak akkor működik, ha házi tésztát főzünk ki, mert ebből lesz a ragacsos, keményítős víz, ami krémessé teszi a szószokat. Most is így történt, látszott, hogy krémesebb lett az egész.
A bolti tészták főzővize legfeljebb csak  higítja a mártásokat, de nem teszi krémesebbé. Persze ettől függetlenül azért alkalmazható ez is, mert jobb, mint  as ima víz.

Az ilyen módon készített tészta ételeket úgy kell időzíteni, hogy ne álljanak sokáig, mert a tészta szivacs módjára magába szívja az összes szószt.
Tálalásnál megszórtam frissen reszelt grana padano sajttal.

Megállapítottam újfent, hogy némely konyhai tevékenységnél nem is az étel elkészítése tart sokáig, hanem az utánna elvégzendő rend rakás, takarítás, pakolás. Sajnos erre a közeljövőben sem lesz több időm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése