2013. június 1., szombat

Sült eper mascarponés tejszínnel


Másodszor készítettem sült epret, mert sajnos az eper nem volt olyan édes, hogy ne bírta volna ki ezt az átváltoztatást.
Magyar eper az biztos, de amikor még sütött a nap, akkor nagyon drága volt, az utóbbi két hétben viszont nincs napsütés, és bizony a szabadföldi epernek sok kellene belőle.
A mascarponés- tejszínes krém nagyon finom a balzsamecetes sült eperrel.
Nem kellett recept hozzá, hogy elkészítsem, mert emlékeimből előjött, hogyan csináljam?
Tegnap pedig a tv-ben láttam, ahogy Gordon Ramsay elkészítette a sült epret. Hát, pont úgy, mint én! Majdnem.
Na jó, nem vagyok ennyire elbizakodott, nem tőlem tanulta. ;)  Lehetett erről olvasni már évekkel ezelőtt is, csak nálunk nem volt szokás, az epret megfőzni, kivéve, ha lekvár készült belőle.



  • 4 ek barnacukrot 
  • 2 ek házi vaníliáscukrot karamellizáltam 
  • 70 dkg megmosott, kettévágott epret tettem bele és elkezdtem főzni, de kevés levet engedett, ezért
  • 3 ek balzsamecetet öntöttem bele meg adtam hozzá
  • kb. 2 dkg vajat
  • 1 zöldcitrom reszelt héját
Azután meg túl sok lett a leve és nem tudtam elfőzni úgy, hogy az eper  a belőle kifőlt víz miatt ne tűnjön el teljesen és ne legyen belőle pép, ezért

  • 1 kávéskanál étkezési keményítővel besűrítettem



  • 2 dl tejszínből habot készítettem egy kevés cukorral és összekevertem
  • 20 dkg mascarpone sajttal / magyar volt, de nem ugyanaz a minőség /
  • házi készítésű teljeskiőrlésű lisztből készült kekszek törtem darabokra és így készítettem rétegeket a pohárba

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes a sült eper, nagyon finom lehet:)) Jól néznek ki azok a poharak és egy kis epres változatosság!:-))

    VálaszTörlés
  2. Igazából nem tud megsülni, mert sok benne a víz, de az íze finom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.