Ezt a süteményt már többször megsütöttem, igaz kisebb változtatások mindég voltak benne, de a végeredmény szinte tökéletes volt. Ez már majdnem egy elronthatatlan sütemény. Ha én mondom, elhihetitek!
Készülhet bármilyen gyümölcsből, de télen befőttel is tökéletes.
A mandula ki is maradhat a tésztájából, de dióval is helyettesíthető.
A cukros dió, amit a gyümölcsre kell tenni,elhagyható. / gyorsított változatnál én is szoktam /
A félig megsütött tésztára én szoktam lekvárt kenni, de ez nincs benne a receptben.
Ha nyers gyümölcsből készítem -- nem eper vagy málna -- pl. barackból, akkor néhány percig beteszem a sütőbe, hogy kicsit felpuhuljon.
A tésztát néha teljeskiőrlésű liszttel keverem. Kicsit szürkébb lesz, de nekünk úgy is finom.
A cukrot néha barnacukorral helyettesítem.
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj / margarin /
- 10 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 2 dkg darált mandula
- csipet só
- csipet őrölt fahéj
- 1 ek rum / én nem szoktam /
- 1-2 ek tej / vízzel is jó /
- darált dió vagy mandula a szóráshoz
A tészta tetejét kirakjuk tetszőlegesen a gyümölccsel és megszórjuk a cukros, fahéjas darált dióval.
Elkészítjük a piskótát a hagyományos módon 4 tojásból / az egy megmaradt fehérjét is hozzáadom / .
- 5 tojásfehérjéből habot verünk
- 4 ek cukorral kikeverjük
- 4 tojássárgáját hozzákeverjük
- 4 ek lisztet keverünk bele
Addig sütjük, amíg a piskóta megsül és szép színt kap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.