2013. augusztus 10., szombat

Mákos görögdinnyehéjlekvár


Az úgy volt, hogy a dinnyehéjat el akartam tenni úgy, mint tavaly, mert az finom volt és ilyet  nem csináltam már jó néhány éve.
A héjakat összegyűjtöttem, levagdostam  a kemény külső zöld részt és a héj darabokat enyhén ecetes vízben főztem kb. 40 percet. Úgy gondoltam, hogy majd másnap feldarabolom és folytatom--így ugyanis könnyebb felvagdosni, mint nyersen.
Azután úgy alakult az egyéb tennivalók miatt, hogy nem volt már kedvem a sok héjat felaprózni. Azt gondoltam, csinálok inkább egy lekvár szerű valamit.
Szerintem elég jellegtelen ízű a dinnyehéj, ezért úgy gondoltam,  hogy amilyen ízesítőt teszek bele, olyan lesz.
A citrom adta magát először, azután --mivel karácsonyra szántam --diót akartam tenni bele, de sajnos nem volt jó ízű, ezért a mákot választottam.
A gyömbér mindég kéznél van, és a fagyasztóból kivéve néhány perc múlva már lehet is reszelni. A vanília szintén  karácsonyi fűszer, így lassan összeálltak az ízei.
Teljesen szabadon választott akció volt, ezért ha nem sikerült volna, elfelejtem és ennyi. Ha sikerül, akkor pedig leírom, hogy emlékezzek rá. Évek óta ajándékozok hasonló érdekességeket és már kellett valamit újítani. A diabetikus elkészítés eredménye pedig mindég kétséges, de hasonló termékeket nem igen találni, ezért ez mindenképpen örömet okoz.

  • 1 kg tisztított dinnyehéj lett összesen, de igazából a befőzőcukorral úgy kell számolni, hogy a gyümölcs tisztítatlan mennyiségét kell alapul venni, ezért így számoltam vissza + egy kicsit több cukorral
  • a dinnyehéjat késes aprítóban összevágtam és annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje
  • a cukor kivételével mindent a lábasba tettem és 1 órán át főztem--kellet ennyi, mert a dinnyehéj nagyon kemény volt -----  lehet könnyebbé tenni, ha az ecetes vízben puhábbra főzzük a héjakat, mert akkor nem kell figyelni, hogy le ne égjen és, hogy el ne főljön róla a víz
  • a végén annyi folyadék legyen alatta, hogy éppen ellepje a héjat
  • amikor megpuhult a dinnyehéj, akkor 10 percre levettem a tűzről, mert eredetileg a cukrot a hideg gyümölcshöz kell keverni, hogy ne legyen csomós ---- ezért is jobb az ecetes vízben puhára főzni a héjakat, mert akkor ebben a részben már a cukorral összekeverve lehet kezdeni a főzést--- nekem szerencsém volt, nem csomósodott össze
  • lehet próbaképpen kivenni egy keveset és egy tányérra tenni, hogy mennyire zselésedik meg---én is megcsináltam most ezt a próbát és így tudtam tulajdonképpen megkóstolni, mert a végén éppen tele lettek az üvegek és nem maradt kóstoló
  • amikor jó az állaga, akkor mehetnek az üvegekbe,  na-benzoátos vízbe mártott celofán                       / ez el is maradhat / és rá a kupak, fejre állítás és én száraz dunsztban hagyom kihűlni, de erre nincs szükség.



A hagyományos változat hozzávalói

  • 50 dkg tisztított dinnyehéj
  • 30 dkg Koronás 3:1-ben befőzőcukor / sok éve ezt használom, én nem váltok másra /
  • 1 dkg reszelt gyömbér
  • 1/2 vaníliarúd felének kikapart magjai és a héj belefőzve
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanél szemes mák



A diabetikus változat hozzávalói

  • 50 dkg tisztított dinnyehéj
  • 20 dkg diabet. befőzőcukor
  • 1 dkg reszelt gyömbér
  • 1/2 vaníliarúd felének kikapart magjai és a héja belefőzve
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál szemes mák
Tulajdonképpen egy dzsem szerű lekvár lett belőle, ami vajas kenyérrel is finom, de sajtokhoz, egyéb édességekhez is ajánlható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.