A lasagne régóta kedvenc étel a családban, főleg a gyerekeim szerették, hiszen kevés olyan gyerek van, aki nem szereti a milánóit. Amiről persze ma már tudjuk, hogy nem is az, de ez nem von le semmit az értékéből. A lasagne raguja persze nem azonos a bolognai szósz ízesítésével, de nagyon hasonló, pontosabban olyan, amilyet mi akarunk. Nekem a provanszi és toscan fűszerkeverék bevált az ilyen olaszos ill. mediterrán ízvilágú ételeknél.
A besamel is kötelező kísérője, mert ettől lesz kellemesen krémes a tésztás ragu.
Most a nyár közepén sok háztartásban gondot okoz, a cukkini- rengeteg feldolgozása. Én is így voltam már ezzel, pedig szeretjük, de egy idő után unalmas lesz. Ezért egy bőséges adagot belekevertem a besamelbe.
Az alábbi képek a lasagneről nem most készültek, de a fázisfotók csak annyiban térnek el a mostanitól, hogy a ragura öntözött besamel egyszerű sima, a mostanit pedig összekevertem a reszelt cukkinivel.
A húsos raguba általában teszek egy doboz darabolt konzerv paradicsomot, hogy a sűrített-től ne legyen paradicsomszósz jellege, de azért legyen benne.
- Olajon apróra vágott hagymát / 1 nagyobb / és kevés fokhagymát / 2 gerezd / párolok
- Darálthúst / kb 50dkg / teszek rá és addig kevergetem, amíg a hús kifehéredik
- Só, bors, provanszi fűszerkeverék kerül bele
- Egy doboz konzerv paradicsom adja meg a szükséges paradicsomos ízt
- Ezzel már nem kell főzni, csak összeforralni
- Ha nagyon száraz lenne, öntök alá még vizet, mert a tésztalapoknak is kell folyadék a főzésnél
- A sütőtepsit kikenem olajjal és öntök bele kb. egy dl vizet,amit meg is sózok egy kicsit.
- Ezután teszem bele az első réteg tésztát, amire a ragu felét szétterítem.
- A ragura mindég öntök egy keveset a besamelből, mert így finomabb lesz
- A besamelt is hígabbra készítem, mert a sütés közben a tésztalapok sok folyadékot vesznek fel.
- Most két darab közepes cukkinit reszeltem le és egy rövid párolás, sózás után lecsöpögtetve kevertem a besamelbe
- Erre reszeltsajtot is szórok
A reszeltsajt helyett most mozzarellát tépkedtem szét, azt tettem a lapok közé.
Az egyszerű rétegezésnél minden sor tésztára ragu kerül egy kevés besamellel megöntözve, a fölső tésztarétegre pedig a többi besamel.
Most viszont egy olyan réteg is készült a cukkinis besamelből , amit két tészta közé öntöttem, mert volt bőségesen.
/ezért osztottam a húsos ragut csak két felé, egyébként három adagban szoktam szétönteni a tészták között./
A legfölső tésztasort bőségesen leöntöttem a cukkinis mártással és kb. 160 - 170 fokos sütőben megsütöttem 40 percig.
A cukkini íze szinte teljesen eltűnt, viszont finom szaftos lett a tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.