Néhány éve őrizgetem ezt a receptet. Nem tudom, miért nem főztem meg eddig, hiszen nálunk a savanyúkáposzta nem tiltott étel.
Ma már ugyan kevesebb újságot veszek, recepteset meg annyit sem, de időről időre azért --ha megtetszik valamelyik--egy eseményhez kapcsolódva, mégis.
Aztán néha átrendezem a káoszt, ami az összegyűjtött recepthalmazt jellemzi és ilyenkor találok megjelölt, de elfelejtett recepteket. Ez is egy ilyen volt.
Siki bácsi Sinkovits Imre és ezt az ételt neki tulajdonítják, amikor is egy cserkésztábor vége felé elfogyott szinte minden alapanyag és körbejárták a települést gyűjtést szervezve.
Kaptak a helyi fűszerestől egy kis zsák tarhonyát, a hentestől egy adag darálthúst, a savanyúságot árúsító boltban egy vödör savanyúkáposztát, egy nénitől pedig néhány üveg lecsót.
Mivel Sikinek a cserkészcsapat rajvezetőjeként volt szakács különpróbája, ezért kapták ők azt a feladatot, hogy a tábor végén főzzenek valamit a csapatnak.
Siki bá'-nak eszébe jutott egy óbudai káposztás recept és a kapott alapanyagokból megfőzték.
Ez a recept négy személyre szól.
- személyenként egy szelet füstölt szalonna kakastaréjba felvágva, kisütve, félre téve
- a kisült zsír egy részén egy fej apróra vágott hagymát fonnyasztunk
- megszórjuk egy púpozott evőkanál pirospaprikával
- felöntjük kicsi vízzel, hogy a paprika ne égjen meg és beletesszük a kb. 25 dkg darálthúst, amit sózunk és kissé lepirítjuk
- a húshoz adjuk a --szükség szerint kimosott --kb 50 dkg szálas káposztát és 4 ek lecsót, vizet öntünk alá és megpároljuk
- külön edényben megfőzzük a kb. 25 dkg tarhonyát, amit először a szalonna zsírján kicsit megpirítunk
- amikor a tarhonya megfőlt, összekeverjük a káposztás hússal
- ha nagyon száraz lenne, adjunk hozzá még vizet és főzzük össze 15 - 20 percig.
Ez remekül hangzik!
VálaszTörlésMinden savanyúkáposztás finomság jöhet!
VálaszTörlésNekem egy kicsit száraz volt, de lehet, hogy kevés " lecsót " tettem bele. Azon kívül tényleg finom.
VálaszTörlés