Gluténmentes ebédet kellett főznöm, mert úgy gondolom, ha valakinek ilyen ételintoleranciája van, azt azért nem szabad azzal büntetni, hogy kiközösítjük az asztalnál.
Nem nehéz összeválogatni olyan ételeket, amit mindenki szívesen eszik, hiszen csak egy-egy alkalomról van szó. Napi szinten ez bizony elég nagy kihívás lenne.
A kukorica alapvető helyettesítője a búzának, de azért nálunk nem olyan népszerű. Szegény családtagunk a kukorica hallatán nincs túlságosan feldobva. Hiába, mi nem ezen nőttünk föl!
Most mégis úgy gondoltam, megmutatom, hogy lehet ebből finomat is készíteni.
A Vidék íze újság legújabb számában volt ez a juhtúrós polentatekercs és azt gondoltam, ha kapok jó ízű túrót, akkor elkészítem.
Merészség volt tőlem, mert egy vörösboros marhapörkölt mellé akartam elkészíteni. Utólag bebizonyosodott, hogy jó ötlet volt!
Igaz, az enyém kicsit szépséghibás lett, mert én dupla adagot főztem, de azért sikerült elfogadható formába hoznom.
Természetesen erdélyi recept, kicsit háziasítva, de ezeknek a lányoknak én mindent elhiszek!
- 1 liter víz
- 35 dkg kukoricadara
- 1 kk. só
- 25 dkg juhtúró
- 20 dkg húsos szalonna a zsírjával
- A kukoricadarát a felforralt sós vízben elkeverjük és kb. 10-15 perc alatt állandó keverés mellett megfőzzük.
Az első öt perc után ez már felér egy erősítő edzéssel, de megoldható :)
- Kicsit hűlni hagytam, de tulajdonképpen ez nem szükséges, azután benedvesített konyharuhára terítettem.
--Na, itt jött az én első bakim.
Nem kellett volna egyben az egész polentát---nekem 50 dkg darából volt --- kiterítenem, mert ez annyira sok volt, hogy nagyon nehezen kezelhető lett. Mindenképp két kisebb adagban kell csinálni!
- A darára kell a juhtúrót kenni ---és itt megint mellé nyúltam :(
- Erre kell a kisütött szalonnát tenni és meglocsolni az ízes zsírjával.
- Ezután a konyharuha segítségével kell feltekerni.
Frissen, langyosan bőséges salátával finom vacsora lehet belőle.
Előző nap elkészítve--mint ahogy én csináltam--másnap óvatosan felmelegítve, hogy ne olvadjon ki belőle a túró, tökéletes köret lett.
A maradék vacsoraként végezte reszelt sült céklából--ecetes tormából--tejfölből kevert salátával.
Köszönjük, hogy a csúszáspontokat is leírtad:) Csodásan néz ki!!!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlésNekem az a véleményem, hogy a tévedéseket nem kell szégyellni, de mindenképp hasznos, ha másokat megkímélünk ettől. Én is örülök, ha nekem nem kell megszenvedni egy recepttel. Nekem hitelesebb az, aki a hibáiról is mer írni és nem állítja be magát tökéletesnek.
nagyon finom a puliszka ki próbáltam,könnyüség kedvéért mikor tekerjük konyha kendő,és arra fóliát kellntenni igy nem törik és piskóta szerü tekercs lesz
VálaszTörlés