A curry elnevezést eredetileg két,
egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek.
A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű
fűszernövény a Távol-Keleten honos
citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez.
A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai
étel.
A curry a tamil kari
szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek "szósz",
"mártás" a jelentése. A curry az angolok révén vált általános
kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.
Na, akkor ennek az ételnek a neve kari.
Talán ez az első ilyen típusú étel, amit recept nélkül készítettem, saját elképzelés alapján.
Nagyon szeretem az indiai ízvilágot, elég sok fűszerem van az ízesítéshez és viszonylag sok szakácskönyvem ill. receptes füzetem van hozzá.
Ez az étel úgy kezdődött, hogy pulykahúsból pörköltet akartam főzni, de közben elszabadult a fantáziám. Ráérős nap volt, szabadon keringtek a gondolataim, igazi alkotó állapot.
Előre szólok, nem lesz pontos mennyiségekről szóló recept, mert nekem meggyőződésem, hogy a főzésben nincsenek kőbe vésett szabályok csak irányvonalak!
- pörkölt alapként úgy kezdtem---ez később nagyon jól jött --, hogy tulajdonképpen egy sofritot készítettem, vagyis késes aprítóban összevágtam vöröshagymát--sárgarépát--zellert / lehet zellerszárat is /-------késes aprító híján a zöldségeket le kell reszelni.
- olajon megpároltam a zöldséges keveréket, kevés vízzel felengedtem
- ezek után belekevertem két evőkanál piros curry pasztát---Lidl termék / van sárga és zöld is /, nagyon jó. Ettől kissé besűrűsödött a mártás alap
-----a sárga kissé csípős
-----a piros a legenyhébb
Lehet házilag is elkészíteni, de szerintem nem érdemes ezzel bajlódni. Sajnos most nincs képem arról, amit használtam, de a kisebb kiszerelést elég gyakran lehet kapni.
- egy diónyi gyömbért lereszeltem
- kb. 1/2 evőkanálnyi rómaiköményt tettem bele / mi szeretjük /
- kb. 1/2 ek. madras currypor
- 1 tk. csípős csilipor
- kb. 1/2 ek kurkumapor
- 1 tk. őrölt koriander-és mustármag keveréke
- 1/2 doboz aprított paradicsomkonzervet adtam hozzá és felöntöttem vízzel
- sóztam, frissen őrölt borssal megszórtam és addig főztem, amíg a hús megpuhult
- beletettem egy üveg főtt csicseriborsót
- kb. 1 dl kókusztejet öntöttem hozzá / maradék volt, lehet többet is /
- 4 db kisebb kaffir lime levelet adtam hozzá-----ezzel vigyázni kell, mert savanyú ízt ad
Sajnos csak fagyasztott korianderlevél volt itthon, de a friss sokat lendített volna az ízeken.
Köretként lehet rizst főzni, de mi a kókusztejes, tökmaglisztes pitával ettük.
Csicseriborsós és currys receptek még találhatók a blogban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.