Ezt a receptet a net-en találtam---forrás megjelölés nélkül, de a leírása egyébként is picit pontatlan volt.
Nem írom le azt, ami az elkészítés során nem került a helyére. Hiányozni nem fog és én nem akartam kideríteni, mi lett volna, ha.......
Nagyon finom sütemény. Én szeretem a mákot, ezért elfogult vagyok.
Szilva helyett szerintem más gyümölccsel is elkészíthető, most ez a szezon van.
Azt a változatot írom le, ahogyan én készítettem. Kevesebb a cukor mennyisége, ráadásul én xilitet használtam. A túró több volt, a mák kevesebb, de nem okozott gondot a mennyisége.
Hozzávalók: kb. 70 dkg szilva / eredetileg 1,5 kg /
----a szilvákat én a darabolás után összekevertem egy kevés vaníliáscukorral / házilag xilit és vaníliarúd összedarálva / és fahéjjal
Mákkrém:
- 5 dl tej
- 10 dkg xilit / eredetileg 125 g cukor és 60 g méz /
- 25 dkg darált mák / eredetileg 30 dkg /
- 10 dkg búzadara / van teljeskiőrlésű is /
- 15 dkg puha vaj
- 2 db tojás
- 1/2 citrom reszelt héja
- 3 ek. citromlé
- pici só
- eredetileg 50 g kandírozott gyömbér / nekem is volt, de nem tettem bele, mert akkor nem lett volna diabetikus /
---A tejet a cukorral, mákkal és pici sóval forraljuk fel.
---Ha felforrt, tegyük bele a búzadarát és főzzük addig, míg megduzzad.
---Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a puha vajat.
---Ha kicsit meghűlt, akkor a tojásokat keverjük hozzá.
---Utoljára a citromhéjat és a citromlevet tegyük bele. / ha van gyömbér, akkor azt is /
Tészta:
- 25 dkg túró
- 7 dkg xilit
- 1 dl tej
- 1,2 dl olaj
- 40 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
---A túrót a cukorral, tejjel, olajjal egy elektromos kézi keverővel összedolgozzuk és azután adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
---Jó állagú tészta lett belőle.
---A tésztát egy tepsibe fektetjük -- 26 x 36 cm -- / én egy kicsi peremet is hagytam a tésztának, hogy a mákkrém ne égjen a tepsi szélére /
---A tésztára öntöttem a kihűlt mákkrémet és beletettem a szilva darabokat.
A mákkrém elég sűrű volt, ezért a szilvák nem süllyedtek el benne.
Az én sütőmben 170 - 180 °C a megfelelő hőmérséklet és így sült kb. 40 percig, de a mákkrémnél a tűpróba használható.
A mák miatt nem nagyon látszik, hogy nem ég-e meg a sütemény, ezért én 20 perc után lazán letakartam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.