2018. július 22., vasárnap

Rakott zeller sajttal és sörélesztőpehellyel


A zeller mindenki számára ismert, de nem mindenki számára kedvenc alapanyag. Nekem sokáig nem volt az. Tiltólistára nem került, de sosem ettem meg a levesben főtt zellert sem.
Azután jött az életmódváltás és ezzel együtt új alapanyagok illetve új elkészítési módok a hagyományos alapanyagokkal. Így került a rehabilitációs listára a zeller. A levesben főttet még most sem kedvelem igazán, de a jó cél érdekében alkalmasint megeszem, viszont az ehhez hasonló rakott ételeket nagyon megkedveltem. Számtalan módon elkészíthető. Hagyományos rakottkrumplit  már többször főztem zellerrel.......húhhh, ez nem hangzik jól, de nem tudom, hogy fogalmazhatnám meg.
A lényeg, hogy a krumplit zellerrel helyettesítettem, a többi ugyanaz.

Köretként ehhez hasonló rakott zellert szoktam csinálni, de ennek is van számos változata.
Sajttal, tejszínnel, tejföllel, tojással vagy csak a tojással kikevert tejszínnel leöntve.



  • A zellert félbe, negyedbe vágom attól függően, hogy milyen nagy és meghámozom, nem túl vékonyra szeletelem , hogy ne szakadjon el főzés után
  • Sós vízben rövid ideig főzöm, nem baj, ha még nem puhult meg.  Hideg vízbe teszem és forrástól számítva kb. öt perc elég. Azután leszűröm .
  • Kókuszolajjal kikentem egy sütőedény alját és beletettem a zellerszeletek felét, megsóztam
  • Megszórtam bőven reszelt sajttal, most füstölt és natur sajtot vegyesen tettem bele
  • Erre került a maradék főtt zeller
  • 150 ml 12%-os tejszínt kikevertem egy egész tojással, megsóztam és ezzel öntöttem le a zellert
  • Nem lepte el teljesen, de nem ebben kellett megfőlnie, hiszem már majdnem puha volt
A tetejére most sörélesztőpelyhet szórtam, mert az egészséges. Ez természetesen elhagyható!
200°C-os sütőben kb. 20 percig sült.


A sörélesztőpehely a vegán konyha kedvelt alapanyaga, de sok jótékony hatása miatt mindenkinek ajánlható. Sajtos íze van / szerintem nem igazán, de ez az én véleményem / , ezért lehet a sajt kiváltásara használni szószokba belekeverve vagy rászórva az ételekre.
B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7, B9-vitamint, és többnyire hozzáadott B12-vitamint is tartalmaz a szervezet számára legmegfelelőbb arányban. Ezek jó hatással vannak az idegrendszerre, az emésztőrendszerre, a bőr, a haj, a száj, és a máj állapotára. A sörélesztőben réz, cink és jód, és jelentős a kalcium, króm, szelén, vas és foszfor tartalma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.