Általában azt írják a receptekhez, hogy ez egy régi , ismert és nagyon kedvelt sütemény. Nekem csak néhány évvel ezelőtt lett ismert, amikor elterjedt az interneten.
Egy klasszikus kakaós piskóta, amit tele dobáltak túró gombócokkal. Igen , így leegyszerűsítve, de ehhez képest a hozzávalók listája elég különböző. Pontosabban az alapanyagok ugyanazok, de az arányok változnak.
Az elkészítésben annyi a különbség, hogy van, aki egészben keveri el a tojásokat és van, aki kettéválasztva használja. A kettéválasztott és habnak felvert fehérjét használó recepteknél a piskóta lazább lesz, ezért megéri ez a plusz munka.
Annál is inkább így gondolom, mert ez a liszt amúgy is tömörebb állagot ad.
Ezt én most nem kevert lisztből készítettem csak a DiaWellness Zéró 6 lisztjéből csináltam.
Kísérleteztem. Sikerült, bár egy laktató, tömény sütemény lett belőle, de finom lett.
Ezt a lisztet más lisztekkel való keverésre javasolják, de így is működött.
A tésztának magas a rosttartalma, ezért kisebb adagokat célszerű sütni vagy egy tepsiben elsimítva, illetve, aki nincs hozzá szokva, az csak kisebb adagokban fogyassza.
A magas rosttartalmú étkezés fontos egy diétában, de ehhez hozzá kell szokni!
Ezek elég nagy adagok lesznek, ebből egy fél muffin elég egy étkezésre, hogy a magas rosttartalom ne okozzon panaszt , amíg hozzá nem szokik a szervezetünk.
- 150 g DW Zéró 6 liszt
- 20 g édesítő 1:4
- 2 db nagy tojás szétválasztva
- 10 dkg görögjoghurt
- 2 ek olaj
- 20 g kakaópor
- 8 g sütőpor
- 1 nagyobb narancs leve
- A két tojás fehérjét kemény habbá felvertem
- Hozzáadtam a két tojás sárgáját az édesítővel és lazán összekevertem
- A lisztet a sütőporral, a kakaóval, az olajjal , a narancslével és a joghurttal belekevertem a tojásos masszába
- Egy nagy méretű szilikon muffin formába kanalaztam, de csak öt mélyedésbe tudtam tenni úgy, hogy kb. a feléig töltötte ki a massza. Ez egy olyan nagy méretű forma, aminek az egyes mélyedéseibe 200 ml folyadékot lehet önteni.
- Természetesen kisebb formákban is meg lehet sütni
Régen, amikor még nagyban ment a kenyér sütés itthon, ebben a muffin formában sütöttem bizonyos zsemle fajtákat.
- 250 g túró
- 20 g édesítő 1:4
- 1 db M-es tojás egészben
- 1 narancs reszelt héja
- Az összekevert túrót a kakaós massza tetejére kanalaztam. Így majdnem kitöltötte a formát.
- Légkeveréssel sütöttem 170°C-on 30 percig.
- Ha nem szilikon formában sül, akkor a sütési idő kevesebb is lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.