" A galette, egy „nyitott”, peremes francia pite, egy kör vagy négyzet alakú lepény, készülhet édes és sós töltelékkel is. Az omlós tészta kiváló alapja gyümölcsös és zöldséges töltelékeknek is, de nemcsak a galette-ek töltelékét és az alakját, hanem a méretüket is kedvünkre variálhatjuk. Jópofa egyszemélyes minilepények, nagyobb, családi méretű zöldséges piték is lehetnek. Az édes piték nyáron fagyival, télen akár forró tea mellé kínálva is tökéletesek, a zöldséges galette-ekből pedig isteni gyors vacsorákat is készíthetünk. "
Valóban nagyon egyszerűen és nagyon változatosan készíthető. A hagyományos lisztekből ugyanúgy , mint a csökkentett szénhidráttartalmú lisztekből. Bevállalós vagyok, minden új dolog érdekel és igyekszem is kipróbálni. Eddig is voltak kísérleti fázisban más termékek, de egy ideje a Diawellness liszteket használom.
A szénhidrát mínusz lisztből sokféle tésztát el lehet készíteni, de mindent nem.
A galette jól bírja az átalakítást, a tészta jól működik, de senki ne akarja a fehér lisztes ízélményt megtalálni ezekben. Valamit valamiért!
Az internet számtalan változatot és receptet kínál , én is ezekből válogattam. Természetesen a saját ízlésemre alakítva.
Az almás galette tésztája megegyezik a barackoséval, ugyanis egy adagból készült a két lepény, de az almás tölteléke egészségesebb változatban készült.
- 20 dkg Ch mínusz liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin vagy más zsiradék
- 75 ml víz
- 1 cs. bourbon vaníliás cukor
Az almát meghámoztam és vékony szeletekre vágtam.
Az áfonyás joghurtot összekevertem utifűmaghéjjal és ezzel kentem le a tésztát.
- egy doboz--180 g joghurt
- 10 g utifűmaghéj
- 10 g édesítőszer // diawellness negyedannyi édesítő //
Az almásra keveset, a barackosra többet A barackos tulajdonképpen nem diétás változat volt.
A krémjoghurtra tettem a felszeletelt almát és megszórtam egy korábbi -- túrógombóchoz készült -- pirított zabkorpa és mák keverékével.
A barackos galette-nél a joghurtra apróra vágott cukor nélkül eltett barackbefőttet tettem és megszórtam egy kevés cukorral. Durvára tört diót is lehet rá tenni.
A tészták szélét tojással lekentem és megszórtam mandulával.
A gyümölcsök alá bármilyen krémet lehet kenni, de ne legyen nagyon híg.
Ha külön nem akarunk készíteni, akkor a megpárolt gyümölcsöt keverjük el egy kevés -- 2 teáskanál -- keményítővel, hogy a keletkezett levét besűrítse.
A gyümölcsöt ízesíthetjük cukorral, édesítővel, citrom vagy narancshéjjal, fahéjjal, gyömbérrel stb.
Az összeállított tésztát nem egyszerű áttenni a sütőlapra, de nem lehetetlen.
Ez vékony tészta volt, hiszen írtam, hogy az összeállított tésztát osztottam ketté.
Nekem úgy volt a legegyszerűbb, hogy két darab lapos fakanalat csúsztattam a tészta alá és így biztonságosan át tudtam emelni.
180 °C-on sütöttem légkeveréssel 20 percig, azután még alsó légkeveréses sütéssel 10 percig, hogy az alja is átsüljön.
A cukkinis galette is ebből a lisztből készült, de kicsit más arányokkal.
- 20 dkg Ch mínusz liszt
- 5 dkg zsiradék / nekem most kókuszzsír /
- 1 db tojás
- só
- kb. 0,7 dl víz
Most az egész tésztát felhasználtam egy lepényben.
A kinyújtott tésztát megkentem és jól megpakoltam cukkinivel.
- 10 dkg túró
- 10 dkg light krémsajt
- 1 db tojás
- só
- reszelt fokhagyma
- aprított kapor
- 20 dkg cukkinit felszeleteltem viszonylag vékony szeletekre és ezt tettem rá a túrós alapra.
- Sóztam, borsoztam és lekentem olívaolajjal.
A tészta szélét reszelt sajttal szórtam meg.
Az összeállításnál most a tésztát egy sütőpapíron nyújtottam ki és így töltöttem meg, mert ezzel egyszerű volt áttenni a sütőlapra.
170°C-on sütöttem légkeveréssel 35 percig úgy, hogy közben 10 percre átkapcsoltam alsó sütésre.
Tulajdonképpen ez a céklás változat volt az első és olyan jól sikerült, hogy muszáj volt többet is sütni.
Egyszer készült egy kisebb adag
- 15 dkg lisztből
- 70 g margarinnal
- 20 g reszelt grana padano sajttal // elhagyható //
- 50 ml vízzel + 1-2 ek
A másik nagyobb adagnál már feleztem a kész tésztát és így két lepényem lett.
Ezt is csak két lapos fakanállal tudtam áttenni a sütőlapra, mert a töltelékkel együtt nem volt tartása a tésztának.
- 20 dkg Ch mínusz liszt
- 100 g zsiradék
- 20 g grana padano sajt
- 2 ek joghurt
- só
Itt nem készítettem külön alapot a cékla alá, mert joghurtos pácot kapott és ezzel tettem a tésztára.
- 70 g görögjoghurt
- 1 tk ecetes torma
- köménymag
- só
- 2 tk rizsszirup vagy más édesítő
- 2 tk balzsamecetkrém vagy valami enyhe savasító
A kinyújtott tésztát megpakoltam a céklával és megszórtam fetasajttal.
Az egyik adagra durvára tört diót is szórtam.
Felhajtottam a tészta széleit és minden hajtás alá kentem a felvert tojásból, hogy a tészta kellően összetapadjon.
A végén a tészta széleit is lekentem és megszórtam a fent említett pirított zabkorpa és mák keverékével.
170°C-on sütöttem légkeveréssel kb. 30 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.