2009. augusztus 5., szerda

Aprókáposzta

Ezt az ételt talán lehetett volna látványosabban fényképezni, de gyanítom, hogy akkor is a szép cseréptál vagy kockás abrosz lett volna a középpontban. Ami itt látszik, az édeskáposzta, rizs és tejföl a tetején. Nem ismerem az eredetét, de nem ismeri a környezetemben sem senki. Én is akkor találkoztam vele először, amikor az anyósomnál ettem. Nem kellett, hogy ő tanítson főzni, de mindenkitől lehet tanulni, és ez sosem szégyen. Ráadásul ez az étel egyszerű, olcsó és finom. Fiatal házasként nekünk is voltak spórolós hóvégék. Akkor is jól jött, de azóta is rendszeresen főzöm. Nekem jobban ízlik az őszi-téli káposztából, mert ízesebb, aromásabb,de ilyenkor is szoktam készíteni.
  • 1,5-2 kg káposzta
  • 25-30 dkg rizs
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 hagyma
  • 1-1 mk. őrölt kömény, majoránna, bors
  • 2 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 1 kis fehérpaprika / ha van/
Készítünk egy hagyományos pörkölt alapot és rátesszük a fűszereket, megsózzuk, fűszerpaprikát teszünk bele és felengedjük kb. 2 dl vízzel. A pörkölt alap hozzávalói egyénileg változtathatók.
Közben a káposztát csíkokra vágjuk. Nem kell nagyon vékonyra vágni. Beletesszük a pörkölt alapba, jól összeforgatjuk és a tejföl felét is hozzáadjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen elérje a káposztát. Fölforraljuk, átkeverjük és lángelosztó vason, kis lángon megfőzzük. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Addigra a káposzta már biztosan jó lesz és valószínűleg a víz is elfől. Ha kemény még a rizs, akor teszünk hozzá egy kis vizet.
Nem lesz olyan száraz, mint a rizseshús szokott lenni ill. nem olyan, mint a pergősre főzött rizs, amikor éppen annyi vizet öntünk alá, amennyit felvesz. A tejföltől egy kicsit " mancsos" lesz. Ma már tudom, hogy az igazi rizottó is ilyen " mancsos". Én szeretem a kerek szemű rizst, ez sosem olyan száraz, mint a hosszó szemű fajták. Sajnos egyre többször hiánycikk.
Hús nélküli, akár böjtös étel is lehet, de néha jól esik hétköznap is, ha nincs hús az ebédben. Lehet, hogy első olvasatra olyan mumus, mint a rizseshús. Tudom, hogy sokan félnek tőle, de ezt muszáj gyakorolni és kitapasztalni, hogy milyen a rizs és melyik ételben, hogyan viselkedik. Kár lenne kihagyni a finom ételeket az első ijedelem miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.