2009. augusztus 5., szerda

Nagymaros--Kézműves Fagylalt




Igen így, nagybetűvel. A hagyományos technológiával készült fagylaltot így nevezik. Annak a fagylaltozónak- amelyről a képek készültek- a tulajdonosa azt a hagyományt szeretné tovább vinni, amelyet a nagyapja hagyott rá. Ezért kezdte el felkutatni a fagylalt készítés múltját, és ezért döntött úgy, hogy ismét olyan fagylaltot fog készíteni, ami a kézművesség jegyében készül. A nagypapa-Galli János cukrászmester- a Hauer cukrászdában tanulta a csokoládé- és bonbon készítés alapjait. Erről lehet olvasni az unoka honlapján, amellyel szeretnék a fagylaltozó tevékenységét bemutatni. Az unoka, Flamich Gábor. Az ő fagylaltozójáról készültek a képek.

Ez a csöppnyi helyiség valóban csak egy fagylaltozó, cukrászdának túlzás lenne nevezni. Alig emelkedik ki a házak sorából, de nyáron a vendégeket váró hatalmas napvédő ernyők odavonzzák az arra járók tekintetét. Bemenni nem lehet, sütemény nincs, a fagylalt viszont valóban nagyon finom. Már a tölcsér választék is a bőség zavarával küzd, alig várjuk, hogy beleharaphassunk. Előbb még fagylalt kell bele! Ne várjon senki felfoghatatlanul széles választékot. Készítenek ugyan kb. 70 féle fagylaltot, de itt csak néhányat lehet kapni. Igaz, mindég más ízekből választhatunk. Nekem a hagyományos ízek a kedvenceim, de lehet, hogy ennek az is az oka, hogy a valóságtól nagyon elrugaszkodott ízeket kreáltak az elmúlt sok évben. Az alap ízek biztosan megvannak, csak elvették a hozzáadott adalékokkal. Sajnálom, hogy nem kóstoltam meg a sárgadinnye fagylaltot. Még élt bennem az előítélet és eszembe jutott a sárgadinnye ízű rágó. Ezzel elüldözhetnek a faluból. Tudom, ez ócska hasonlat, de éppen azt akartam mondani, hogy itt a gyümölcs, az gyümölcs és nem aroma. A gyümölcs természetes íze, a tej, a joghurt együtt adja azt a finomságot, amit itt fagylaltnak neveznek.
A vevőkör nem csak a nyári fagylaltozásra épül. A tulajdonos fantasztikusan finom bonbonokat és csokoládét készít. A mézes töltet az valódi méz, a mogyoró, az mogyoró, a kakaóbab töret is valódi. Kézzel készült, korlátozott mennyiségű, de nagy népszerűségnek örvendő édességek. Eddig is lehetett interneten email-ben rendelni, de ezután a honlap átalakításával szeretnék könnyebben elérhetővé tenni ezt a parányi üzletet.
Ilyen csoda szép csomagolásokban vihetjük el a bonbonokat és csokoládét. Magas kakaó tartalmú, ízesített és nagyon finom. Újdonság az antioxidáns tartalmú csokoládé. Erről a tulajdonos szívesen beszél, ha valaki úgy gondolja, érdemes kibővíteni a kérek-köszönöm párbeszédet a fagylalt vásárláskor.
A Dunakanyar egyébként is sok látni valót kínál az erre járóknak, legyenek azok biciklis túristák, gyalog túrázók, hajó kirándulók vagy gyerekekkel sétáló szülők, nagyszülők. A Dunakanyar nem csak a Duna jobb partján álló, ismertebb településekből áll. A bal parton legalább annyi érdekesség várja az ide látogatókat. Itt van Vác, Verőce, Nagymaros, a Börzsöny stb. Nem rég egy Nők Lapja cikk is éppen erre hívta fel a Dunakanyart felfedezni vágyók figyelmét.

A bonbonok bemutatása nem étel fotózás minőségű, de nem is ez volt a cél. A csokoládé csomagolása egyszerű, de éppen ezért szép. Az ára nem több, mint egy nagy abc-ben kapható minőségi csokoládé ára. Érdemes megkóstolni, mert még annál is finomabb.



Ez pedig a kicsiket várja, hogy lefoglalják magukat, ha mégsem séta közben ennénk egy fagylaltot, hanem az árnyékot adó hatalmas ernyők alatt.


3 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen ezt a remek infot. Én az ilyen "igazi" után keresgélek már régen. Főleg a csoki és a bonbon miatt. Az üzlet hangulata is már csodás, olyan antik hatású, azaz a kedvencem. Olyan jó, hogy valaki viszi ezt a hagyományt tovább!! :-))

    VálaszTörlés
  2. A csokoládé és bonbon télen is elérhető, és remek ajándék is lehet, ha valakinek fontos a minőség. Talán egyre többen lesznek, akik felismerik, hogy a versenyben lassan, de biztosan benne marad az, aki minőséget állít elő.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon érdekes infot kaptam tőled. Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.