A maceszgombócot jó tíz évvel ezelőtt próbáltam ki. A gyerekeim nem rajongtak érte, de azért megették. Amíg lehetett maceszlisztet venni, addig néha került a levesbe, azután eltűnt a liszt és mostanában újra megtaláltam, jóval drágábban. Pontosan nagyon drágán. Úgy döntöttem jó lesz nekem a pászka lap is, majd én megőrölöm. Egyszer csak megláttam ezt a Corában, és vettem is két dobozzal. Ebből készült most a gombóc a levesbe.
A régi zacskókon volt recept, és nem is csak egy, de ezen a dobozon most nem volt. Ezért elővettem egy régebbi zsidó szakácskönyvemet, hogy azért nagyon ne rontsam el. Ebben a lehető legegyszerűbb variáció volt, de én emlékeztem valami másra is. Így készült:
- Egy doboz 12 dkg-os pászka
- 2 kisebb szelet tönkölyös kenyér
- 1 db tojás
- 1/2 párolt hagyma
- 1/2 mk gyömbérpor
- só
- bors
- víz, mert nem áztattam a kenyeret sem
A pászka lapokat és a kenyeret késes aprítóban összetörtem, ezután beleütöttem a tojást, hozzáadtam a párolt hagymát, sót és a fűszereket. Kicsit több, mint 1/2 dl vizet is kellett adnom hozzá, mert nagyon kemény volt. Sós vízben kicsi gombócokat főztem ki. 10-15 perc kell, hogy átfőljön.
Daisy,
VálaszTörlésfinomakat főztél!!!
Off: megérkezett a mail-em??? Aggódom, hogy érthetően fogalmaztam-e....
Azt a kacsalevest én is szívesen kanalazgatnám a gombóccal együtt.
VálaszTörlésKaptam egy kacsát - még gondolkodom, mi legyen belőle! A gombócok is nagyon tetszenek Nálad!:)
VálaszTörlés