- 15 dkg telj.kiőrl. tönkölyliszt
- 35 dkg fehérliszt
- 1 ek. burg.por
- 3,5 dl víz / a liszt foly.felvevő képességétől is függ/
- 1 ek olaj
- 1 kk só
- 2 dkg élesztő
- 1 ek méz
- 2 kk görögszéna levél/ elmaradhat/
Ha a gép szép simára gyúrta, akkor pihentetem egy kicsit a tésztát, de nem kelesztem úgy, ahogyan a kenyeret kell. Tíz percnél több nem is kell. A tésztát ketté osztom és egyenként kinyújtom egy kör alakra. Megtöltöm a töltelékkel és a széleit ráhajtogatom a közepe felé a tetejére. Összenyomkodom, hogy a tészta mindenütt fedje, azután egy sütőlapra teszem, de éppen fordítva, hogy a hajtogatott része alulra kerüljön. Most sem kelesztem, csak kb. tíz percet pihentetem. Nem szoktam lekenni semmivel. Sajnos nem fér egy lapra a két lepény, ezért külön kell sütni. 180 fokon kb. fél óra. Ha nagyon pirul a teteje, alufóliával le kell takarni.
Töltelék.
- 20 dkg maradék főtt krumpli
- 25 dkg túró
- 2 fej nagyobb hagyma
- 1 db tojás
- olaj és vaj
- só
- frissen őrölt bors
- 1 kk őrölt római kömény
- 1 kk fekete köménymag/ ez a Nigella mag, ha jól tudom/
- 1 kk madras currypor
- 1 mk őrölt kardamom
- 1 mk fekete mustármag
A fűszereket az olaj és vaj keverékén megfuttatom, egy kicsit meg is pirítom. Hozzáteszem a nagyobb kockákra vágott hagymákat, megsózom és megpárolom. Langyosra kell hűteni. Összekeverjük a krumplival, a túróval, a tojással és megborsozzuk. Kóstolás után a fűszerezésen még lehet alakítani.
Szerintem langyosan a legfinomabb teával vagy más esetben fehérborral, de köretként is lehet enni, akár egy bográcsos marhapörkölt mellé. Akkor viszont a fűszerezésén enyhíteni kell. Mi már próbáltuk, finom volt. Egyetlen hátránya, hogy a töltelék nem tapad szorosan össze és néha potyog belőle a krumpli, de ez minket még eddig sosem zavart.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.