2010. május 9., vasárnap

Fekete fényes csirke jázmin rizzsel

Ezt a receptet már régebben kijegyzeteltem magamnak, de nem volt világos és sötét szójaszószom hozzá. Pontosabban én hittem azt, hogy nem elég sötét, amit én használok. Azután lett világos és lett még sötétebb is. Már nem volt akadálya az étel elkészítésének. A jázmin rizs szintén várt a felhasználásra már néhány hónapja. Nem mintha nem lehetne felhasználni bármilyen ételhez, én mégis úgy gondoltam, hogy lessz ennek még legmegfelelőbb alkalma is. Írtam a múltkor, hogy sosem használok annyi vizet, amennyit írnak, mert könnyű elrontani így a rizs főzését. Amióta teflon edényt lehet használni, azóta nem gond, ha főzés közben megkeverjük és megkóstoljuk a fővő rizst. A jázmin rizshez is kicsivel kevesebb vizet használtam és még így is majdnem sok lett. Éppen a határon volt, hogy ne legyen mancsos. A zacskón levő leírás kizárólag rizsfőző edényre vonatkozott, ezért nem sok segítséget adott.

Az étel Kicsi Vú receptje némi szükség hozta átalakítással. Eredetileg is csirke alsócombokkal akartam elkészíteni, mert így könnyebbnek gondoltam. Barna cukrot már hetek óta nem tudok venni, csak a malátával színezett van mindenhol a környéken. Ezért én juharszirupot és mézet tettem bele. A juharszirup eredeti, nem karamelles cukorszirup. Egy kedves ismerősömtől kaptam Hollandiából és nagyon megválogatom, hogy mire használom. Sajnos alig van már belőle.
  • 10 db csirke alsócomb bőr nélkül
  • 2 dl sötét szójaszósz
  • 3 ek juharszirup
  • 5 ek méz
  • 2 ek száraz sherry
  • 2 ek világos szójaszósz
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 tk kínai ötfűszerkeverék
  • diónyi reszelt gyömbér
  • bors
  • szezámmag

A csirkecombokat én csak 3-4 órával előbb sóztam be és akkor tettem rá a reszelt gyömbért. Úgy gondolom, hogy ez nem rontott rajta.

Összekevertem a szójaszószokat, olajat, mézet, juharszirupot, sherryt, fűszerkeveréket és összeforraltam. Ebbe tettem a combokat és időnként megforgatva, hogy mindenütt bevonja, puhára pároltam. Főzés közben a hús sok vizet enged, ezért én közben igyekeztem a fölösleges vizet is elpárologtatni. Mire készen lett, addigra csak annyi szósz maradt alatta, hogy éppen sűrűsödni kezdett. Ez másnapra egészen megkocsonyásodott.

Kicsi Vú azt írja, hogy a szósz önmagában is finom a rizzsel. Ezzel maximálisan egyet értek, mert egy kicsi hússal nekem tökéletesen elég volt a szószos rizs. Nagyon finom volt és nagyon jól nézett ki. Érdemes kipróbálni. Tálalásnál én megszórtam még szezámmaggal is.

1 megjegyzés:

  1. Olyan mintha csokival lenne bevonva, szívesen megkóstolnám,fincsi lehet!

    VálaszTörlés