2009. április 29., szerda

Tönkölybúza

A tönkölybúza csíráztatása nem tartozik a sikeres tevékenységeim közé. Arra gondoltam, ha már esszük és sütök is a lisztjével, miért ne csíráztathatnám. Az nem derült ki a csomagolásából, hogy a mag a héjával együtt van a tasakban, én pedig nem tudom, hogyan arassam le a kicsírázott hajtásokat úgy, hogy ne kelljen megenni a maghéjat. Amíg tanakodtam, addig a hajtások ilyen szépen megnőttek. Azt hiszem enni már így nem jó / nekem nem ízlett /, de dísznek jó volt.








A mákos, mézes főtt tönkölybúza viszont legalább olyan finom, mint a kukorica. Nekem még jobban ízlett, mert a kukoricánál nem mindegy, hogy az, milyen minőségű? Azt hiszem a búzánál nincs ilyen gond.
















Ez egy tönkölybúzás, körtés, rucolás saláta langyosan, sült csirkeszárnyakkal. A búzát enyhén sós vízben megfőztem / ez már a fagyasztóból került elő /, a körtét felszeleteltem és átforgattam egy kevés citromlében.
Az öntet édes, magos mustárból, sherry ecetből, mézből és barackmagolajból készült. Olívaolaj tökéletes helyette. Só, bors ízlés szerint. A tetejére francia kéksajtot morzsoltam.
Ez egy újonnan felfedezett sajt. Sajnos nem mindég lehet kapni, pedig nagyon finom, krémes, lágy ízű. A magyar hasonló sajttal egy árban van, de ez összehasonlíthatatlanul finomabb!

3 megjegyzés:

  1. Most vettem egy jó nagy mennyiségű tönkölybúzát, mert a párom közölte ezentúl itthon őröljük a lisztet.:Ma majd elvállik.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Masala!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra. Nagyon régen láttalak Margit oldalán! Hiányoztál!
    Gratulálok az oldaladhoz!
    Húsvétkor eszembe jutottál!
    A sonkalét én is felhasználtam. Lencsefözeléket , bablevest, és kocsonyát föztem belöle.
    Most a tavaszi saláták vannak soron. Készitettem pitypangból. Van friss sóskalevél, mángold is.
    A citromfüböl és a borsosmentából finom teát fözök.
    További jó munkát és vidám fözöcskézést kivánok Neked! sok puszi : Marika (rabim)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Rabim!
    Nem felejtettelek el benneteket, de sajnos két helyen nem tudok jelen lenni, ezért önző módon ezt választottam.
    Nekem a főzés az igazi hobbim és ezt itt a blogon tudom megmutatni. Azt viszont nem tudtam, hogy ez ennyi időt igényel. Ráadásul én a számítógéppel még mindég csak tanuló pályán vagyok.
    Vissza szoktam nézni, hogy olvasgassak és lássam, hogy Ti mit csináltok. Örülök, hogy hallottam Rólad!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.