2010. augusztus 1., vasárnap

Egyszerű, gyors csirke curry---VKF - XXXVI.



Egyszer volt, néhány éve, volt egy jó receptfüzet sorozat, amiből nekem hiányzik ugyan néhány darab, de ami megvan, azokat szeretem használni. A sorozat címe: A család konyhája. Mire észbe kaptam, hogy a sok szakácskönyvem ellenére összegyűjtöm ezeket a füzeteket, addigra megszüntették a kiadását vagy eladását. Nem tudom, melyik az ideillő. Szeretem azokat a receptes gyűjteményeket, amelyek egy témára , elkészítési módra vagy ízvilágra építik fel a receptjeiket. Rengeteg olyan könyvem van, amiben mindent megtalálok a levesbetéttől a gyúrt tésztán át a befőzésig. Ám ezek a kisebb terjedelmű, összeszedett füzetek praktikusak, jól kezelhetők, ráadásul ezek jól szerkesztettek is. A bennük lévő ételek receptjei használhatók, nem érződik rajtuk az a kényszer, ami ma már sok más recepten, hogy dömping van, de muszály valami újat kitalálni. Nem tudom hasonlítani az eredetihez, de itthon nehéz is lenne. Ha mégis autentikus indiai, görög, kínai stb. ételt ennék, akkor megkereshetném Bp.-en a megfelelő éttermet, mert azt hiszem azért találnék olyat. Nem ez a célom, hanem az, hogy megismertessem a családommal az életet a pörköltön innen és a gulyáson túl. Erre a célra pedig tökéletesek azok a receptek, amelyeket -talán szerénytelenség nélkül mondhatom-jó szimattal ki tudok válogatni.

Szeretjük az indiai ihletésű, ízvilágú ételeket. Ebben a sorozatban van az Indiai ízek című is. Ezeket az ételeket már többször elkészítettem és ahogy szaporodott a fűszereim száma, úgy lettek egyre finomabbak, mert bizony volt, hogy kimaradt egy-két hozzávaló, de így is új tájakon jártak az ízlelőbimbóink. A ghee ezután is hiányozni fog, de ezzel már kiegyeztem. A curry ételek nem a bennük lévő curry portól lesznek azok. Ebben a csirkében nincs is curry por, mégis így nevezik az ételt. A curry a ragut jelenti.


  • 75 dkg csirkecomb

  • 2 fej hagyma szálasra vágva

  • 2 ger. fokhagyma

  • 3 ek vaj / ghee /

  • 1 rúd fahéj

  • 2 kicsi babérlevél

  • 2 szegfűszeg

  • 2-3 szem kardamom mag

  • 2 szárított csilipaprika / friss is jó /

  • diónyi friss gyömbér / 1,5 tk. por /

  • 1 ek őrölt koriander mag

  • 1/2 ek. őrölt római kömény

  • 2 tk. garam masala

  • 1 tk. kurkuma


  • frissen őrölt bors

  • zöldcitrom



Most nem kellett előre megpirítani a magokat, de ahol tudtam, nem a gyári port használtam, hanem én őröltem meg. Van egy kis darálóm, ami sokat segít ebben. Gyömbér is van a fagyasztóban diónyi darabokra vágva héjastól. Amikor használni akarom, kiveszem és kb. 15 perc állás után könnyen meg tudom hámozni és le is tudom reszelni. Ha nagyon fagyos még reszeléskor, akkor várok még egy kicsit, de ha teljesen fölolvad, akkor nehéz reszelni.


Elkészítés: A besózott csirke darabokat az olajos vajon átpirítom és kiszedem, félre teszem. A visszamaradt olajon megfonnyasztom az összevágott hagymát és fokhagymát, kicsit sózom is és ráteszem a gyömbért, fahéjrudat, babérlevelet/-ket/, és beleteszem a többi fűszert is. Két percig pirítom, mielőtt beleteszem a csirkét. Felöntöm vízzel, hogy ellepje a húst és nagyon puhára főzöm. A levét jól beforralom és citromlével ízesítem.


----Hagymás, mazsolás rizzsel ettük.

2 megjegyzés:

  1. Ha már ennyi munkát belefektetsz egy ételbe, akár már a ghee elkészítésével is elbíbelődhetsz egyszer:) Meg fogsz lepődni!

    VálaszTörlés
  2. Igen, valószínűleg igazad van. Ha lehetne venni, már használnám.
    Barnított vajat készítettem egyszer egy süteményhez, talán az volt olyan, mint a gghee. Mielőtt megbarnult volna.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.