Szombat, munka után éhesen, gyorsan valami egyszerűt. Szerencsére az ilyen alapanyagokból mindig van itthon. Befőzési " hobbymnak " köszönhetően volt a fagyasztóban olajjal eltett összevágott bazsalikomlevél. A doboz tartalmát már jócskán lecsökentettem, de annyi maradt még benne, ami a mai leveshez elég volt. Ez még nyári bazsalikom volt, szerintem még így, fagyasztottan is finomabb íze volt, mint a mostani cserepes boltinak. Tulajdonképpen sosem szerettem igazán a megszokott édes paradicsomlevest. Amikor először ettem ehhez hasonló, de zacskós paradicsomlevest, akkor jöttem rá, hogy ez hiányzott eddig nekem. Szerintem a menzákon is ilyet kellene főzni. Ma már sok jó receptet lehet találni hozzá. Nekem is sikerült ezt megtalálni. Ez a leves forró nyári napokon is elő fog kerülni.
- 1 fej hagyma
- 2 ger. fokhagyma
- olívaolaj
- 1 dob. kockázott paradicsom konzerv
- kb. 1/2 csokor bazsalikom
- só
- frissen őrölt bors
- parmezán jellegű sajt
- teljeskiőrlésű lisztből készült kenyér pirítva
Az olajon megpároltam az összevágott hagymát és fokhagymát. Sóztam, borsoztam és ráöntöttem a paradicsomkonzervet. Öntöttem bele még egy doboznyi vizet is. Belekevertem a bazsalikom egy részét és a levest 10 percig főztem. Kicsit savanykásnak tűnt, de nem akartam cukrot tenni bele. Igazam volt, mert a végére kiegyenlítődtek az ízek. ----------Tálalásnál a pirított kenyeret összetörve a tányérokba tettem, a maradék bazsalikomot rátettem és a reszelt sajtot is rászórtam. Ennyi hozzávalóból bő két adag leves készíthető.
A levest a kenyér köré öntöttem, hogy lassabban szívja föl a levet. Nem volt kellemetlen az elázott kenyér, mert a teljeskiőrlésű tésztának van tartása. A leves valóban sűrű, de könnyű. Nagyon kellemes ízű, igazi nyári étel. A konzervek jóvoltából azonban ilyenkor is bátran elkészíthető.
Egy kis olívaolaj a leves tetejére és kész a csoda!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.