2010. május 9., vasárnap

Nagyon csokis pöfeteg

Jó sok blogon találtam leírását ennek a receptnek, de nekem Sütis néne blogjáról van elmentve. Használható, jó recept és nagyon finom sütemény. Nem kell megijedni, ha valami nem olyan, mint gondolnánk. A tészta állaga csalóka, de ha egy éjszakát pihen a hűtőben, akkor használható lesz. Megsütöttem már úgy is, hogy csak 3 órát állt, de akkor már eleve több lisztet tettem bele, hogy sűrűbb legyen. A sütési idő elég rövid és érdemes betartani, mert könnyen megkeményedik, pedig a sütés végén olyan puha a tészta, mintha nem lenne megsülve. Később, ahogy hűl, egy kicsit még keményedik.


Nekem azért nem olyan mutatósak a golyócskák, mert nagyon kicsiket formáztam. Az adagnyi tésztából pontosan, de véletlenül 90 db lett. Ilyen kicsiben nem lehet látni eléggé, hogy milyen szépen kinyílnak sülés közben. Sütis néne kb. 5 cm-es átmérőjű golyókat formázott.

  • - 20 dkg étcsokoládé
  • - 11 dkg puha vaj
  • - 2 tojás
  • - 20-25 dkg cukor / nálam csak 15 dkg /
  • - 1 tk vaníliakivonat
  • - 2 ek. tej
  • - 25-30 dkg finomliszt / nekem 1cs.keserű csokis pudingpor is /
  • - 1 tk fahéj
  • - 2 tk sütőpor (azaz fél csomag)
  • - a hempergetéshez átszitált porcukor

A csokit megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A vajat, a cukrot és a tojásokat kikeverjük , majd hozzáöntjük az olvasztott csokit, fahéjat, tejet és vaníliakivonatot.

A sütőporos lisztet hozzákeverjük és egy fóliával lefedett edényben egy éjszakára pihentetjük a tésztát. A liszt mennyisége a tojások nagyságától is függhet. Én tettem a liszthez egy csomag keserűcsokis pudingport is, hagy legyen még csokisabb. Hát, lehet, hogy legközelebb inkább egy kanál kakaót teszek bele inkább.


Másnap tetszőleges golyócskákat formázunk és porcukorba forgatva 160-170 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük. A szilikon sütőlap lefogja a hőt a sütemények alján, de a sütőpapíron esetleg hamarabb megsülhet az aljuk.
Erre figyeljünk.
------Nem most sütöttem először, de most sikerült használható képet készíteni róla.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós sütemény, és gondolom, hogy hamar el is fogy! Ki fogom próbálni, ha egy kicsit több időm lesz, mert izgat a recept.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.