2010. október 6., szerda

Új szerzemények


Tulajdonképpen nem is a nokedliszaggató az, aminek igazán örültem, bár régóta gondolkodom azon is. Remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket, mert volt már néhány alig- vagy egyáltalán nem használható konyhai eszköz, amibe belefutottam.
Volt idő, amikor úgy gondoltam, hogy nekem is kell minden újdonság, mert hát segíti-, könnyíti-, rövidíti a konyhai munkálatokat.
Azután meg kellett tanulnom, hogy " üzletben nincs barátság ".  Nem az volt a baj, hogy vagyonokat kellett kifizetni érte, hanem, hogy a könnyítés ígérete mellé még kellett volna plussz időt is adni, amit könnyíteni lehet. Ezért aztán idő híján néhány szerzemény a szekrény aljában végezte.
Nem haszontalan dolgok, mert szögletes süteményforma, ami méretre húzható a tepsiben, vagy műanyag tortagyűrű, ami magasítja a kisült tortát, vagy egy másik tortaforma egy szép sütemény elkészítéséhez, de volt használhatatlan nyomózsák, tönkrement kuglófsütő, mert lepattogzott a bevonata stb.


Ez talán most megkönnyíti a munkát, ugyanis a hagyományos módszer kezd egyre fárasztóbb lenni, pedig nálunk mindenki szereti a nokedlit. Még nem próbáltam ki. Használ valaki ilyen szaggatót?


A másiknak én találtam  új funkciót.


Ennek azért örültem, mert most igen kedvező, akciós áron vettem meg. Persze ahhoz képest, hogy kb. két éve  a közeli piacon láttam ilyet- szerintem ugyan ilyen volt - 1500 ft-ért és nem vettem meg, most 2000-ért adták, de előtte négy körül volt az ára.
Elég jó minőségnek tűnik.



Amikor először megláttam a piacon, akkor sem a szív alakú sütemény lehetősége fogott meg.
A háromszögletű alsó formában látványra is szép aszpikos finomságokat lehet készíteni.
A hullámos teteje pedig bagett sütésre is jó lesz, mert megtartja a tésztát. Na jó, kicsi bagett lesz.
Láttam az egyik újságban egy igazi bagett sütő tepsit - lehet rendelni - kb. 5-6 ezer ft-ért. Nekem most jó lesz ez helyette. Úgysem sütök napi szintem bagettet.

13 megjegyzés:

  1. Nekem ilyesmi Fackelmann nokedliszaggatóm van. Működik. A tésztát hagyom rászáradni, szárazon egy műanyag habkártyával könnyen lekaparható. Vettem egy kerek alakú, teljes edényt lefedő változatot is, de az nem jó, nem tudtam elég gyorsan átdolgozni a tésztát, és még fent ráfőtt a szaggatóra. Vagy csak hígabb tészta kellett volna hozzá, de akkor meg lehet, hogy kb. spagetti vékonyságúra főtt volna.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is ilyen szaggatóm van, csak a tésztatartó kis kosár, amit húzgálni kell, az is fém. Nagyon szeretem, pillanatok alatt kész a nokedli vele.

    A zenker forma is jópofa, beindul az ember fantáziája, mi mindent lehet készíteni benne.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is ilyen szaggatóm van, tökéletesen működik, kicsit lágyabb tészta kell hozzá, úgy lesz az igazi. Én nem hagyom rászáradni, hanem szaggatás után - amíg újra felforr a víz -, gyorsan elmosom hideg víz alatt, könnyen lejön róla akkor még a tészta.

    VálaszTörlés
  4. Egyszer nézzetek meg egy Tupperware nokedliszaggatót, szerintem az a csúcs, olyan jól semmi mással nem jártam még!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!Nekem mindketto nokiszagatto megvan .Ez es a teljes fazekat befedo. Mindkettot hasznalom, de a teljeset en jobban szeretem.A masiknal a teszta gyors atlapatolasa nemi gonddal jar nalam es a redokbe szeret a teszta befoni igy nehezebb eltavolitani. Nos, csak ezert.Klarim, gratula az okos vetelhez.Tetszik nekem is.En iden a vakacion otthon 2 fajta tortaformat vettem.Meg kiprobalasra var.Ha lesz tobb idom minel elobb akarom, mert kulonlegesek szamomra es ugy ahogy most Te nalad van 1-bol sokfajtat krealhatsz belole. Gratula ! Puszika : ILDIKOSok szep sutogetest hozza!

    VálaszTörlés
  6. Köszi Lányok a bíztatást.
    A hígabb tészta javaslat jól jött, legalább nem kell kínlódnom vele. Talán azért is volt már fárasztó, mert kicsit sűrűbb tésztából szoktam szaggatni.
    A Tupperes edények már rég meggyőztek!
    Nem sok van, de azokat imádom! Van harminc évvel ezelőtti is, ami még ma is úgy néz ki, mint az elején.
    Csak ne lennének olyan drágák!

    Ildikóm tartozom neked egy levéllel, mert az utolsó, amit tavaly írtam, biztosan az éterben kötött ki. Tudom, hogy voltál itthon, olvastam róla.

    VálaszTörlés
  7. A teljes edényt befedő változat azért jó, mert nemcsak nokedliszaggatásra jó, hanem kiválóan vele pl. zöldséget párolni, vagy akár melegen tartani.

    VálaszTörlés
  8. Trendo, olyanom van, de nincs hozzá megfelelő lapát és anélkül elég nehézkes.
    Mi is jobban szerettük a nagyobb galuskákat, amit azzal készítettem.

    VálaszTörlés
  9. Légy kreatív! Külön lapátkát nem lehet ehhez kapni (bár nekem adtak hozzá anno), de a barkácsboltokban van más célú szerszám, ami kiválóan alkalmas erre a célra. Kőművesek, festők, autófényezők használják. Spachtni, spakni néven használják. No, abból kell egy megfelelő méretűt venni, oszt jónapot! :))

    VálaszTörlés
  10. Köszi, de már vettem a vásárban fából lapátot. Inkább az a baj, hogy a csuklóim nem bírják. Évek óta fájnak.
    Nálam egyébként érvényes, hogy bármit használok bármire.
    Drága sütőecset helyett, igazi festőecsetet negyed áron.

    VálaszTörlés
  11. Krónikus ínhüvelygyulladás? Netán köszvény? Bár ahhoz túl fiatal vagy. Mivel erőltetted meg ennyire szegényeket?

    VálaszTörlés
  12. Szia Trendo! Jól elvagyunk.
    Apukám azt mondta mindég, hogy én voltam a prototípus, a húgom jobban sikerült. Szóval gyárilag gyengébb, azután a munka hozta ki belőlük.
    Fiatalság?? A köszvényt nehezebben viselném.

    VálaszTörlés
  13. Ha egy fazék forró vízben megáztatsz görögszénát és a csuklódra dunsztkötést teszel éjszakára, enyhülnek a fájdalmak. Kúraszerűen alkalmazva még inkább.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.